Sfaturi de siguranță pentru folosirea pistoalelor de gresare

Sfaturi de siguranță pentru folosirea pistoalelor de gresare

Cei care își desfășoară activitatea într-un atelier, o fabrică sau un spațiu în care se folosesc echipamente care necesită folosirea unsorilor pentru lubrifierea regulată știu cât de importantă este folosirea pistoalelor de gresare. Această unealtă este des întâlnită în astfel de locuri datorită abilității sale de a aplica diferite tipuri de unsori în cele mai inaccesibile locuri ale mașinăriilor și ale echipamentelor.

Indiferent că vorbim de pistoalele manuale sau de pistoalele pneumatice, ambele categorii sunt utile în activitatea de zi cu zi a angajaților responsabili pentru mentenanța echipamentelor, însă trebuie să fie folosite cu foarte multă atenție. Riscul de accidentare este foarte ridicat în timpul folosirii acestor instrumente din cauza leziunilor pe care le pot provoca.

Pentru că siguranța angajaților reprezintă o prioritate în orice domeniu de activitate, este important să țineți cont de câteva sfaturi de siguranță pe care să le aplicați în mediile în care se folosesc pistoale de gresare, pompe de gresat și decalimetre. Iată ce puteți face pentru a evita orice pericol:

1. Instruirea angajaților - faptul că o persoană a mai utilizat gresoare manuale în trecut nu vă oferă garanția că acea persoană nu se va răni în timpul activității pe care o desfășoară la actualul loc de muncă. Modelele de pistoale de gresare sunt diferite, iar modul lor de funcționare poate fi mai dificil în unele cazuri.

De aceea, este recomandat ca fiecare angajat să fie instruit și asistat în procesul de familiarizare cu instrumentele pe care le va folosi, fie că acestea sunt pompe de gresat pneumatice sau pompe de gresat electrice. Instruirea trebuie să aibă loc în mod regulat, în special atunci când sunt achiziționate noi unelte.

2. Prevenirea potențialelor pericole - comportamentul proactiv vă poate salva atât de la pericole la locul de muncă, cât și de la investiții inutile. Pentru a preveni pericolele din spațiile unde se lucrează cu pistoale de gresare, puteți face o scurtă inspecție prin care să detectați eventualele defecte ale acestora. Spre exemplu, dacă lumina dintr-o încăpere este prea slabă, asigurați-vă că acest defect va fi îndreptat imediat și că nu pune în pericol siguranța angajaților.

Asigurați-vă întotdeauna că spațiul de lucru și uneltele sunt bine organizat și curate pentru a putea preveni mai ușor eventualele accidente de muncă. Dacă butoanele instrumentelor sunt acoperite de murdărie sau dacă niplurile de ungere sunt incompatibile cu pistoalele folosite, riscul ca un angajat să fie rănit crește semnificativ.

3. Operarea corectă și sigură a pistoalelor de gresare - pistoalele de gresare ar trebui să fie folosite de fiecare dată conform instrucțiunilor, pentru a evita orice pericol. Un nivel maxim de siguranță poate fi atins atunci când sunt folosite accesoriile special concepute pentru protecția muncii.

În cazul pistoalelor de gresare, atașamentele pentru nipluri și injectoarele push-on sunt recomandate pentru a munci în siguranță. De asemenea, curățarea regulată a acestor unelte poate reduce riscul de leziuni ale angajaților. Și în timpul procesului de re-umplere este nevoie de atenție maximă. Butonul de pornire trebuie să fie în poziția „off”, bateriile trebuie să fie scoase din pistol, iar capul trebuie să fie securizat.

4. Utilizarea lubrifianților de calitate - lucrul cu unsori performante, vaselină sau uleiuri hidraulice profesionale conduce la scăderea frecvenței cu care mașinăriile, echipamentele și alte instrumente trebuie să fie lubrifiate. Un lubrifiant de calitate, cu densitatea, vâscozitatea și concentrația necesară nevoilor dumneavoastră vă va ajuta să reduceți riscul de accidentări, întrucât gresoarele manuale vor fi utilizate cu o frecvență mai redusă.

Rănile produse de injecțiile pistoalelor de gresare par a fi superficiale la prima vedere, însă acestea pot avea consecințe grave. Uleiurile sintetice trebuie eliminate imediat din organism în cazul în care au ajuns sub piele, motiv pentru care este necesar să consultați unui medic în cel mai scurt timp. Urmați sfaturile de mai sus ca să evitați orice risc și consultați părerea unui specialist care vă poate sfătui în legătură cu metode de prim ajutor în cazul în care accidentarea are loc în ciuda sfaturilor deja amintite.

Pentru a folosi unsori de calitate și a reduce atât riscul de accidente, precum și costurile de mentenanță, cereți o ofertă personalizată. Un reprezentant Star Lubricants vă va recomanda produsele cele mai potrivite pentru echipamentele pe care le folosiți.

Câștigă combustibil gratuit pentru un an* cu Mobil 1

În perioada 1 iulie - 31 august 2016 Star Lubricants, importator și distribuitor autorizat Mobil în România de peste 20 de ani, vă invită să participați la cel mai tare concurs al verii. Achiziția unui produs Mobil cu eticheta Star Lubricants vă poate aduce marele premiu - un card pre-plătit în valoare de 2000 de euro, care poate fi folosit la alimentarea cu carburant. Mai multe detalii despre concurs puteți afla aici.

Produsele participante la promoție sunt:

  • Mobil 1 New Life 0W-40 (1L și 4L)
  • Mobil 1 ESP Formula 5W-30 (1L și 4L)
  • Mobil 1 ESP 0W-40 (1L și 4L)
  • Mobil 1 Peak Life 5W-50 (1L și 4L)
  • Mobil 1 Advanced Fuel Economy 0W-20 (1L și 4L)
  • Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 (1L și 4L)

* Premiul constă într-un card de credit pre-plătit în valoare de 2.000€ în lei. Înscrierea în concurs este deschisă până în data de 31.08.2016