Uleiuri sintetice Mobil

Ce este un lubrifiant/ulei sintetic?

Un lubrifiant sintetic conţine uleiuri de bază mai bine rafinate decât cele utilizate în uleiurile minerale convenţionale, oferind protecţie excelentă şi adevărată performanţă. Uleiurile sintetice de motor oferă o varietate de beneficii care ajută la menţinerea rulajului motoarelor la performanţă optimă de ani de zile. Pentru a înţelege uleiurile sintetice de motor, trebuie să inţelegem originea uleiurilor de motor. Există două tipuri de bază de lubrifianţi disponibili:

  • Uleiurile minerale convenţionale sunt lubrifianţii tradiţionali
  • Lubrifianţii sintetici, a căror popularitate este în creştere

Ambele tipuri de ulei sunt fabricate din ţiţei. Diferenţa este că uleiurile sintetice sunt obţinute prin procese mai avansate de rafinare şi sunt de o puritate şi de calitate mai mare decât uleiurile minerale convenţionale. Acest lucru nu elimină doar mai multe impurităţi, ci permite moleculelor individuale din ulei să fie adaptate cerinţelor motoarelor moderne. Aceste molecule personalizate oferă nivelul mai ridicat de protecţie şi performanţă.

De ce sunt lubrifianţii sintetici atât de buni?

Performanţa uleiurilor de motor sintetice este de obicei mult mai constantă şi robustă, în special în ceea ce priveşte capacitatea de pompare la temperaturi joase, stabilitatea la temperaturi ridicate şi protecţia împotriva depunerilor. Aceste proprietaţi pot ajuta la reducerea uzurii motorului, creşterea potenţialului de economie de combustibil şi prelungirea vieţii motorului.

Uleiurile de motor sintetice au fost dezvoltate special pentru a face faţa condiţiilor extreme ce se regăsesc în motoarele moderne. Aceste uleiuri sunt cu mult mai fluide decât uleiurile minerale tradiţionale. Cel mai mare beneficiu al fluiditaţii este creşterea protecţiei motorului. În momentul în care porneşti motorul uleiul mineral are nevoie de timp pentru a circula, iar frecarea dintre piesele nelubrifiate provoacă uzura. Spre deosebire de uleiul mineral uleiul sintetic incepe să circule imediat, protejând fiecare piesa în mişcare din interiorul motorului.

Un alt beneficiu al uleiurilor de motor sintetice este economia de combustibil. În perioada de început al unei calatorii, până când se încălzeşte motorul unui camion tipic, uleiul mineral este mult mai gros şi se mişcă mai încet. Ca urmare, motorul este mai "însetat" şi mai puţin eficient. Sinteticele însă, lubrifiază motorul mult mai repede astfel încat acesta poate să atingă eficienţa optimă de operare mult mai devreme.  Un alt avantaj al uleiurilor sintetice este că acestea sunt mai curate - contribuind la reducerea emisiilor motorului, comparativ cu uleiurile minerale conventionale.