5 sfaturi pentru întreținerea mașinii de care să țineți cont toamna aceasta

5 sfaturi pentru întreținerea mașinii de care să țineți cont toamna aceasta

În general iarna și vara sunt anotimpurile în care șoferii acordă cea mai mare atenție întreținerii mașinii pe care o dețin. Acest lucru se întâmplă de regulă din două motive: iarna șoferii doresc să-și protejeze mașina de condițiile meteorologice aspre specifice acestui anotimp, iar vara este sezonul concediilor, în care mașinile trebuie să fie pregătite pentru a face drumuri lungi spre destinațiile de vacanță alese.

Totuși, pentru a vă asigura că mașina dumneavoastră este într-o stare bună de funcționare tot timpul anului, există câteva momente cheie în care trebuie efectuate anumite acțiuni de întreținere.

Un astfel de moment este toamna, care de multe ori poate veni cu zile ploioase și chiar ninsoare.

Pentru a vă asigura că mașina dumneavoastră vă va conduce în siguranță la destinație în această perioadă, vedeți mai jos 5 sfaturi simple de îngrijire pe care să le puneți în aplicare la început de toamnă.

1. Starea bateriei

Pentru că bateriile nu dau întotdeauna semne de avertizare înainte de a se defecta, este recomandat să schimbați bateria 1 dată la 3 ani. Pe lângă această regulă de bază, în această perioadă verificați ca toate conexiunile bateriei să fie curate și fără urme de coroziune. Cu cât vremea este mai rece, cu atât bateria va fi mai afectată, astfel că verificarea sistemului de încărcare a bateriei este o foarte bună modalitate de a preveni orice defecțiuni la nivelul acestei componente vitale pentru funcționarea optimă a mașinii dumneavoastră.

2. Anvelopele

Aderența la sol este unul dintre elementele principale și de neînlocuit atunci când vorbim de siguranța în trafic. Toamna însă, aderența poate suferi tocmai din cauza diferențelor de temperatură între zi și noapte și a carosabilului umed. Alegerea corectă a anvelopelor poate face diferența dintre o deplasare în siguranță sau un accident nedorit.

Pe timp de ploaie, o anvelopă uzată, de exemplu, nu poate evacua apa suficient de rapid, ceea ce se traduce prin lipsa de aderență.

Pentru a preîntâmpina orice fel de problemă, verificați anvelopele de uzură și asigurați-vă că presiunea este conform recomandărilor din cartea tehnică a mașinii, mai ales că există tendința ca odată cu scăderea temperaturilor să apară pierderi de presiune.

3. Frânele

Fiți atent la orice zgomot care apare în momentul în care frânați. De asemenea, dacă simțiți că pedala de frână nu se simte moale sau spongioasă, atunci când luați piciorul de pe ea, programați de urgență o vizită la service pentru o verificare specializată a sistemului de frânare. Sunetele suspecte de la motor și de la sistemul de frânare nu doar că fac dificilă frânarea, ci pot indica defecțiuni grave ale întregului sistem.

Asigurați-vă că frânele funcționează la capacitate maximă, mai ales pe timpul toamnei, când umezeala din aer și carosabilul umed vor adăuga o presiune suplimentare asupra sistemului de frânare.

4. Uleiul de motor

Este recomandat să verificați nivelul uleiului de motor cel puțin 1 dată pe lună, indiferent de anotimp. Doar așa puteți preveni problemele cauzate de existența unei cantități insuficiente de ulei de motor. Un motor care nu este lubrifiat corespunzător va aduce cu sine daune serioase.

De asemenea, alegeți întotdeauna un ulei sintetic precum Mobil 1, care oferă avantaje majore precum prevenirea uzurii, păstrarea motorului curat, funcționare fluidă, păstrarea vâscozității, prevenirea ruginii și reducerea frecării componentelor motorului.

5. Ștergătoarele de parbriz și lichidul de parbriz

Când vine vorba de conducerea pe timp de ploaie, unul dintre lucrurile care poate afecta siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic este funcționarea ineficientă a ștergătoarelor de parbriz. Dacă observați orice mic semn de uzură la nivelul ștergătoarelor de parbriz, nu amânați și înlocuiți-le imediat. Acest lucru se poate face foarte rapid, ușor și relativ ieftin, însă vă va ajuta să conduceți în siguranță indiferent de condițiile meteo.

Având în vedere că toamna poate aduce zile multe ploioase și uneori chiar ninsoare, este foarte important să vă asigurați că mașina dumneavoastră este pregatită să facă față cu brio acestor provocări. Urmați cele 5 sfaturi de mai sus și veți putea trece fără probleme de acest anotimp.

De asemenea, pentru că toamna este de regulă un anotimp ploios și conducerea pe timp de ploaie este mai periculoasă, dați click aici să vedeți câteva sfaturi simple care vă ajută să conduceți în siguranță chiar și atunci când plouă.