Cum să creșteți siguranța angajaților în procesul de întreținere a turbinelor eoliene?

Cum să creșteți siguranța angajaților în procesul de întreținere a turbinelor eoliene?

Dezvoltarea sectorului energiei eoliene la nivel global aduce noi provocări privind siguranța angajaților la locul de muncă. Viteza cu care acest sector se dezvoltă poate prinde pe picior greșit angajații în ceea ce privește siguranța în timpul proceselor de întreținere a turbinelor eoliene.

Desigur că riscurile asociate cu întreținerea echipamentelor industriale sunt de regulă ridicate, însă acestea sunt și mai mari în cazul echipamentelor care funcționează în condiții extreme, precum sunt turbinele eoliene.

Acestea sunt foarte greu de întreținut mai ales datorită înălțimii la care se află motorul turbinelor. Cum puteți crește siguranța angajaților în procesul de întreținere a turbinelor eoliene? Există 2 schimbări simple pe care le puteți face și dumneavoastră, schimbări care vă vor ajuta să reduceți numărul interacțiunilor directe ale angajaților cu echipamentele ce trebuie întreținute:

  • 1. Folosiți un lubrifiant sintetic pentru motoarele turbinelor eoliene
  • 2. Implementați un program de analiză precum este Analiza Signum

Alegerea lubrifiantului potrivit

Un ulei sintetic de înaltă performanță poate proteja reductorul turbinei eoliene de uzură, reducând astfel nevoia de intervenție a angajaților pentru mentenanță.

După apariția primelor turbine eoliene, reductorul unei turbine avea o durată de viață medie de aproximativ 18 luni. În prezent însă, s-a demonstrat că uleiurile sintetice pentru reductoare au o durată de viață cuprinsă între 5 și 7 ani de funcționare continuă, iar această performanță se îmbunătățește constant.

De exemplu, Mobilgear SHC XMP 320 este lubrifiantul ideal pentru reductoarele turbinelor eoliene, care depăș¬eș¬te performanțele uleiurilor minerale convenționale prin extinderea intervalului dintre schimburile de ulei la o perioadă de 3 ani sau chiar mai mult. Prin sistemul patentat de aditivi, Mobilgear SHC XMP 320 oferă protecție excelentă angrenajelor ș¬i rulmenților împotriva tipurilor convenționale de uzură cauzate de frecare ș¬i micro-coroziune.

Aceste beneficii nu contribuie doar la creșterea duratei de viață a echipamentului și a extinderii intervalului de schimb al uleiului, ci ele pot ajuta de asemenea la reducerea riscurilor de siguranță asociate cu interacțiunea angajat-echipament necesară în momentele defecțiunilor neplanificate.

Monitorizarea uleiului folosit

Pe lângă alegerea uleiului potrivit, implementarea unui program de analiză a uleiului este crucială pentru a vă asigura că echipamentele funcționează la capacitate maximă pe termen lung și, astfel, numărul procedurilor de mentenanță este redus simțitor.

Folosind o abordare proactivă, prin prelevarea de probe de ulei în mod regulat puteți identifica probleme ale turbinei eoliene sau aspecte ce evidențiază degradarea uleiului înainte ca acestea să genereze în defecțiuni grave.

Maximizarea productivității echipamentelor și îmbunătățirea siguranței merg mână în mână. Prin asigurarea fiabilității echipamentelor și prelungirea duratei de viață a acestora, operatorii de turbine eoliene pot reduce numărul cazurile de întreținere, care prezintă cele mai mari riscuri de siguranță pentru personalul de întreținere.

În acest sens, Star Lubricants vă recomandă să faceți primul pas pentru siguranța angajaților dumneavoastră responsabili cu întreținerea turbinelor eoliene: alegeți un ulei sintetic de performanță superioară.

Dați click pe imaginea de mai jos și cereți o ofertă personalizată, iar agenții Star Lubricants vă vor ajuta să alegeți lubrifianții potriviți în funcție de echipamentul pe care îl dețineți.

Sursa: How To Improve Safety in Wind Turbine Maintenance by Tom Schiff, material folosit cu permisiunea Mobil SHC Club (toate drepturile rezervate).