4 mituri despre întreținerea rulmenților din echipamentele industriale de care să vă feriți

4 mituri despre întreținerea rulmenților din echipamentele industriale de care să vă feriți

Rulmenții din echipamentele industriale sunt considerați ”inima” oricărui mecanism. Dacă sunt întreținuți corespunzător, aceștia vor contribui la extinderea performanțelor echipamentelor, aspect vizibil în creșterea productivității.

Întreținerea necorespunzătoare, în schimb, va afecta funcționarea echipamentului și avariile neprevăzute vor fi mai dese. Având în vedere că una din principalele cauze ale defecțiunilor rulmenților este lubrifierea necorespunzătoare, vedeți mai jos o listă cu 4 mituri de care să vă feriți atunci când vine vorba despre lubrifierea rulmenților.

1. E suficient să schimbați lubrifiantul pentru rulmenți o dată pe an – FALS

De fiecare dată când unsoarea folosită se deteriorează (după folosire îndelungată) e necesar să faceți completări pentru a menține constantă protecția rulmenților. Frecvența cu care se schimbă sau se completează unsoarea depinde de mai mulți factori:

  • tipul de echipament
  • viteza la care operează echipamentul
  • temperatura în timpul funcționării
  • gradul de contaminare a unsorii cu agenți externi

Monitorizați constant intervalul de schimb și ajustați-l în funcție de factorii de mai sus. În plus, folosind unsorile Mobil disponibile în România prin intermediul Star Lubricants, veți extinde intervalul de schimb.

2. Completați cu unsoare până ce aceasta iese pe lângă dispozitivul de etanșare – FALS

O cantitatea prea mare de unsoare în interiorul rulmentului este un potențial pericol ce va duce la creșterea peste limita admisă a temperaturii de operare pentru că unsoarea în exces va bloca temperatura în interiorul rulmentului. Astfel întregul echipament va avea de suferit. Cantitatea de unsoare pe care trebuie să o folosiți depinde de tipul de aplicație ,condițiile de operare si dimensiunile rulmentului.

3. Dacă se aude un zgomot ciudat dinspre rulment trebuie adăugată unsoare – FALS

Orice zgomot venind dinspre rulment indică o defecțiune a acestuia, așa că trebuie schimbat imediat. Dacă va continua să fie folosit în condițiile respective, acesta va produce stricăciuni pentru întregul echipament. Adăugarea de unsoare pentru a scăpa de zgomot este o soluție temporară. Dacă rulmentul nu este înlocuit, pe termen lung, decizia va avea consecințe grave asupra fiabilității echipamentului.

Înainte de a schimba rulmentul, asigurați-vă că zgomotul suspect nu provine de la alte componente ale echipamentului precum cele din cadrul circuitului electric.

4. Orice tip de unsoare este potrivită pentru rulmenți – FALS

Nu toate unsorile pentru rulmenți sunt la fel. Acestea trebuie alese în funcție de componența chimică a unsorii și specificul fiecărui tip de rulment. De exemplu, o unsoare mai groasă din punct de vedere al texturii nu se poate folosi pentru rulmenții ce funcționează în condiții de viteză ridicată, în timp ce o unsoare mai subțire nu este potrivită pentru echipamentele cu o sarcină ridicată.

Pentru a află ce tip de unsoare să folosiţi ca să protejați rulmenții din echipamentele industriale pe care le dețineți, contactaţi un agent Star Lubricants care vă va consilia să faceți alegerea potrivită.

Înțelegând miturile de mai sus vă veți asigura că rulmenții din cadrul echipamentelor industriale își vor face treaba corespunzător și vor contribui la creșterea productivității.

Pentru a afla mai multe detalii despre unsorile Mobil pentru rulmenți dar și despre alte produse care vă ajută să creșteți productivitatea în industrie, dați click pe imaginea de mai jos și contactați un agent Star Lubricants.