Protejați rulmenții industriali cu ajutorul mentenanței preventive

Protejați rulmenții industriali cu ajutorul mentenanței preventive

Pe lângă rolul funcțional, rulmenții din echipamentele industriale merită mai multă atenție decât alte componente datorită sensibilității acestora. Există o mulțime de factori care pot duce la uzura prematură a acestora și implicit la defecțiuni ale întregului sistem.

O politică bazată pe principiul prevenției va duce la creșterea performanței, scăderea costurilor de întreținere și reducerea timpilor morți prin eliminarea rapidă a cauzelor care afectează funcționarea optimă a rulmenților.

Protejați rulmenții cu ajutorul celor mai importante măsuri de prevenție

Având în vedere că e mai eficient să previi decât să tratezi, măsurile de prevenție ar trebui să fie aliatul dumneavoastră numărul 1 în procesul de întreținere. În acest sens, urmăriți pașii de mai jos pentru a evita defecțiunile neprevăzute ale rulmenților:

  • 1. Programați inspecții regulate ale echipamentelor și monitorizați rezultatele.
  • 2. Încurajați personalul să verifice și să detecteze eventuale defecțiuni.
  • 3. Păstrați o documentație detaliată legată de defecțiunile și comportamentele anormale ale rulmenților pentru a identifica eventualele pattern-uri.
  • 4. Comparați rezultatele dintre inspecțiile realizate într-un anumit interval de timp pentru a observa schimbările și a detecta posibilele cauze ale acestora.

Pe lângă aceste măsuri, există și alte lucruri cărora trebuie să le acordați o atenție deosebită:

  • Tipul și performanța lubrifianților folosiți
  • Nivelul de umiditate la care funcționează echipamentele
  • Accesul prafului și a reziduurilor în zona rulmenților
  • Utilizarea incorectă a echipamentelor
  • Temperaturile extreme la care funcționează echipamentele

Inspecția vizuală – pasul numărul 1 în mentenența preventivă a rulmenților

În timpul procesului de mentenanță, observați cu atenție aspectul rulmenților și notați modificările de-a lungul timpului. Veți ști că încărcătura este excesivă dacă bila rulmentului este uzată după numai câteva utilizări ale echipamentului.

De asemenea, apariția zonelor decolorate pe suprafața rulmenților este un semn al supraîncălzirii și trebuie să luați măsuri în această privință. În schimb, dacă zonele decolorate au nuanțe de albastru sau maro, atunci fenomenul este cauzat de performanța slabă a lubrifiantului folosit.

O altă problemă frecventă a rulmenților este coroziunea. Dacă aceasta este problema cu care vă confruntați, veți observa pete roșii sau maro-roșiatic pe suprafața rulmentului.

Atenție, de asemenea, la nepotrivirea rulmenților cu nevoile echipamentelor. Apariția uzurii accentuate în partea inferioară a bilei rulmentului indică faptul că dimensiunea acestuia este nepotrivită pentru echipamentul respectiv și trebuie schimbat cât mai rapid posibil.

Lubrifierea eficientă - unul dintre cei mai importanți pași în mentenanța rulmenților

Principalul scop al lubrifierii rulmenților este acoperirea suprafețelor care rulează și alunecă, pentru a evita contactul direct cu alte suprafețe de metal. Astfel, efectele negative ale fenomenului de fricțiune sunt înlăturate, iar rulmenții au o durată de viață prelungită atunci când lubrifierea este realizată în mod corect.

Urmați practicile de mai jos în cadrul procesului de lubrifiere:

  • Utilizați un tip de lubrifiant potrivit nevoilor tehnice ale echipamentelor
  • Evitați folosirea unei cantități prea mari sau prea mici de lubrifiant
  • Nu amestecați mai multe tipuri de lubrifiant
  • Depozitați lubrifiantul industrial în siguranță pentru evitarea contaminării

Utilizarea incorectă a lubrifiantului este cauza principală a defecțiunilor rulmenților. Studiile au arătat că în 20% dintre cazuri, folosirea unui produs cu proprietăți nepotrivite duce la uzura prematură a rulmenților. În plus, 15% dintre cei responsabili pentru mentenanța echipamentelor folosesc prea puțin lubrifiant, motiv pentru care apar defecțiuni frecvente.

Vă doriți să îmbunătățiți funcționarea echipamentelor de care depinde producția dumneavoastră, însă nu știți care este lubrifiantul potrivit pentru a proteja rulmenții din echipamente? Lubrifianții din gama Mobil SHC reprezintă o alegere foarte bună pentru că sunt formulați ca să ofere performanțe maxime în orice condiții, acționând ca un scut de protecție în jurul rulmenților.

Aflați mai multe detalii despre lubrifianții ideali pentru rulmenții din echipamentele dumneavoastră. Dați click pe imaginea de mai jos și contactați un specialist din echipa Star Lubricants, care vă poate oferi mai multe informații.