4 curiozități neștiute despre uleiul de motor

4 curiozități neștiute despre uleiul de motor

Se spune că o mașină își pierde valoarea în prima secundă în care a ieșit de pe poarta fabricii. Acest lucru este cauzat de uzura inevitabilă care apare odată cu rularea mașinii. Având în vedere că devalorizarea unei mașinii nu poate fi eliminată, s-au creat produse conexe care să protejeze componentele de uzură și să prelungească durata de viață a unei mașinii.

Astfel, produse precum uleiurile de motor sintetice, produse de curățenie, combustibil și piese auto de calitate, toate vor veni în sprijinul proprietarilor de mașini care doresc să aibă o mașină fără probleme pentru mai mult timp.

Oricine deține o mașină știe că uleiul de motor, pe lângă combustibil, reprezintă un ingredient cheie care poate crește performanța motorului și-l protejează de uzură. Cu toate că importanța uleiului de motor este cunoscută de majoritatea dintre noi, sunt câteva aspecte mai puțin știute despre acest element vital. Vedeți mai jos 4 dintre aceste curiozități despre uleiurile de motor.

1. Un ulei de motor performant rezistă la temperaturi extreme

Acest lucru este vital pentru orice ulei de motor în primul rând deoarece un motor se va încălzi inevitabil în timpul rulării, iar în al doilea rând pentru că o mașină trebuie să funcționeze optim indiferent de condițiile meteo de afară.

De exemplu, uleiurile Mobil 1 au fost alese în 2003 să protejeze motorul mașinilor din proiectul "Drive Around the World Expedition", în cadrul căruia s-au parcurs peste 45.000 km în condiții de temperaturi extreme: de la +53°C până la -50°C.

2. Uleiul de motor nu este conceput exclusiv pentru mașina dumneavoastră

Majoritatea lumii asociază uleiul de motor cu un autoturism, însă nu trebuie neapărat să fie așa. De exemplu, uleiurile Mobil 1 pot fi folosite și pentru mașinile de tuns iarba, aruncătoarele de zăpadă și pentru alte tipuri de mașinării dotate cu motoare mici.

În plus, începând cu anul 1999, Mobil 1 a introdus pe piață și uleiuri speciale pentru motociclete, care oferă aceeași protecție ridicată ca în cazul mașinilor.

Respectați întotdeauna specificațiile producătorului mașinăriei pe care o folosiți în ceea ce privește alegerea uleiului de motor.

3. Nu există un interval optim general valabil pentru schimbarea uleiului

Cea mai frecventă întrebare este cea legată de intervalul de schimb al uleiului de motor. Dacă întrebați un mecanic, probabil vă va spune că după 5000 km parcurși sunteți așteptat în service să vă schimbe uleiul. Un alt mecanic vă va spune că vă așteaptă pentru un schimb de ulei după 10.000 km parcurși.

Cert este că părerile sunt împărțite, așa că cel mai bun răspund va veni întotdeauna din partea producătorului autoturismului pe care îl dețineți.

Pe lângă acest lucru, este indicat să verificați nivelul de ulei o dată la 2-3 alimentări de combustibil, pentru că astfel evitați ca piesele motorului să nu fie lubrifiate corespunzător din cauza nivelului de ulei scăzut.

4. Schimbarea prea deasă a uleiului de motor nu este indicată

Există acest mit cum că dacă schimbați uleiul de motor mai des, veți contribui la creșterea performanței motorului, însă acest obicei nu este indicat. Din contră, în loc să schimbați uleiul mai des, folosind un ulei 100% sintetic veți putea să creșteți intervalul de schimb al uleiului pentru că un astfel de ulei își păstrează proprietățile mai mult timp.

Există o mulțime de mituri și curiozități care circulă printre proprietarii de mașini, însă trebuie să rețineți că cel mai de încredere sfat va veni din partea producătorului auto pentru că acesta este cel mai în măsură să spună ce și cum funcționează pentru mașina fabricată de acesta.

De asemenea, pentru a afla ce tip de ulei de motor vă poate ajuta să creșteți performanța mașinii pe care o dețineți, dați click aici și folosiți aplicația dezvoltată de ExxonMobil și disponibilă în România prin intermediul Star Lubricants.