Cum să vă pregătiți mașina pentru primăvară?

Cum să vă pregătiți mașina pentru primăvară?

Curățenia de primăvară nu este doar pentru casa sau curtea dumneavoastră, ci și pentru mașina dumneavoastră. Odată cu trecerea iernii, există câteva acțiuni pe care este recomandat să le efectuați pentru a continua procesul de întreținere a mașinii pe care o dețineți și după trecerea iernii.

Cel mai comod, desigur, este să faceți o vizită la service, însă sunt câteva lucruri pe care le puteți face și dumneavoastră, chiar dacă nu aveți neapărat cunoștințe de mecanică. Vedeți mai jos la ce anume trebuie să fiți atent când vine vorba de pregătirea mașinii pentru primăvară, în funcție de doi parametri importanți:

  • I. Verificarea motorului

    Cel mai important aspect în pregătirea mașinii pentru primăvară îl reprezintă verificarea ”inimii” mașinii dumneavoastră – a motorului. Astfel, trebuie să:

    • a. Verificați fluidele care protejează motorul

      Schimbul de ulei la motor ar trebui să fie prioritatea dumneavoastră dacă ați atins limita intervalului între schimburi recomandat de producătorul mașinii pe care o dețineți. Procedați la fel și în cazul lichidului de frână.

      În plus, având în vedere că primăvara aduce cu sine și perioade cu precipitații, asigurați-vă că aveți suficient lichid de parbriz și păstrați în portbagaj un bidon de rezervă pentru situațiile în care acesta se termină când sunteți la drum.

    • b. Verificați curelele și furtunul radiatorului

      Verificați ca toate curelele să fie în bună stare de funcționare. Trageți de acestea ușor, iar dacă simțiți că sunt slăbite, programați de urgență o vizită în service. De asemenea, în timp ce motorul este cald, presați ușor furtunul radiatorului, iar dacă simțiți că acesta este prea moale, cel mai probabil trebuie înlocuit.

    • c. Verificați bujiile

      Funcționarea optimă a bujiilor este unul dintre principalii factori care vă poate ajuta să faceți economie de combustibil. Verificați ca acestea să fie în stare bună de funcționare și înlocuiți-le dacă este nevoie. Dacă nu aveți cunoștințe de mecanică, cel mai bine este ca această operațiune să fie efectuată de un mecanic autorizat, așa că o vizită la service vă poate scăpa de grija acesta.

    • d. Testați bateria

      Vremea rece din timpul iernii afectează bateria auto. În cazul în care bateria este mai veche de 4 ani și observați că durează mai mult să porniți motorul, faceți o vizită la furnizorul de piese auto pentru a testa bateria și, dacă este nevoie, înlocuiți-o.

  • II. Verificarea exteriorului

    Asemeni motorului și exteriorul mașinii dumneavoastră trebuie pregătit pentru primăvară, iar mai jos sunt principalele elemente la care trebuie să fiți atent.

    • a. Ștergătoarele

      Având în vedere condițiile meteo grele specifice iernii, lamele ștergătoarelor este posibil să se fi uzat. Asigurați-vă că acestea își fac treaba la capacitate maximă și înlocuiți-le dacă este cazul.

    • b. Semne de rugină pe caroserie

      Faceți o inspecție vizuală a vopselei iar dacă observați orice semn de rugină, tratați problema imediat pentru a evita ca aceasta să se extindă și să afecteze caroseria.

    • c. Presiunea anvelopelor

      Verificarea presiunii din anvelope este o acțiune ce trebuie efectuată constant, așa că asigurați-vă că aceasta îndeplinește recomandările producătorului.

    • d. Curățarea mașinii

      Programați o vizită la spălătorie pentru a îndepărta murdăria acumulată pe timpul iernii (sare și alte materiale antiderapante). De asemenea, pentru confortul dumneavoastră, curățați mașina și în interior de sare sau materiale antiderapante.

Pregătirea mașinii pentru primăvară vă poate salva de o mulțime de dureri de cap, mai ales că în această perioadă vremea frumoasă vă va impulsiona la călătorii mai dese. Astfel, urmăriți sfaturile de mai sus iar întreținerea mașinii vă va oferi siguranță de fiecare dată când porniți la drum. În plus, click aici să vedeți 5 lucruri de care să țineți cont înainte de a programa o vizită la service pentru revizia de primăvară.