Cum influențează temperatura performanța lubrifianților industriali?

Cum influențează temperatura performanța lubrifianților industriali?

Sectorul industrial este unul dintre cele mai ne-omogene sectoare din punctul de vedere al temperaturii la care operează echipamentele industriale. Astfel, temperaturile pot varia între −40°C și peste 100°C, în funcție de mediul climatic în care companiile își desfășoară activitatea, dar și în funcție de sectorul de activitate.

De exemplu, în cazul operațiunilor de foraj din sectorul de petrol și gaze, echipamentele operează la temperaturi foarte ridicate, care trec de multe ori de 100°C.

În aceste condiții, temperatura poate influența major performanța lubrifianților industriali, mai ales dacă aceștia nu au fost aleși în funcție de condițiile specifice fiecărui echipament în parte. Vedeți mai jos cum poate afecta temperatura lubrifianții industriali și cum puteți să răspundeți cu bine acestor provocări.

1. Vâscozitatea - principalul element la care trebuie să fiți atent

Vâscozitatea unui lubrifiant industrial este cel mai afectat element din cauza fluctuațiilor de temperatură ce apar în cadrul echipamentelor industriale. Astfel, în momentul în care temperatura de operare crește, vâscozitatea scade, iar în momentul în care temperatura scade, vâscozitatea va crește.

Atunci când alegeți un lubrifiant care să ofere protecție echipamentelor chiar și în cazul unor fluctuații de temperatură, trebuie să aveți în vedere calitatea acestuia - determinată de indicele de vâscozitate.

Un lubrifiant cu indice de vâscozitate ridicat va fi mai stabil la creșterile mari de temperatură și, în același timp, va menține puterea de curgere a acestuia și la temperaturi scăzute. De exemplu, uleiurile din gama Mobil SHC, distribuite în România de Star Lubricants, au indicele de vâscozitate ridicat și oferă protecție echipamentelor datorită stabilității termice foarte bune.

2. Punctul de curgere al uleiului

Acesta se referă la indexul minim de temperatură la care lubrifiantul poate fi folosit într-o aplicație industrială anume.

De exemplu, să presupunem că un lubrifiant are acest index stabilit la -30°C. În momentul în care echipamentul funcționează într-un mediu ambiental la -30°C, lubrifiantul va ajunge mai greu la pompa de ulei, de regulă între 10-15 minute, timp în care pot apărea defecțiuni iremediabile la diferite componente. În aceste momente, uleiul este prea gros pentru a curge și a proteja 100% echipamentul.

Secretul în acest caz este să selectați lubrifianții ai căror punct de curgere coincide cu temperaturile mediului ambiental în care echipamentul funcționează. Însă nu alegeți lubrifiantul potrivit doar în funcție de acest factor, ci și de elemente precum indicele de vâscozitate sau aditivii folosiți în componența uleiului.

3. Uleiul de bază și aditivii folosiți în lubrifianții industriali

Desigur că temperatura afectează și componentele uleiului industrial. În acest caz, regula de bază pe care să o urmați este: uleiurile sintetice sunt recomandate a fi folosite pentru o gamă mai largă de temperaturi și condiții, iar uleiurile de bază minerale sunt recomandate în cazul în care temperatura de funcționare este constantă.

De asemenea, aditivii din uleiurile industriale (antioxidanți, amelioratori, agenți antispumare etc.) trebuie să se muleze perfect pe condițiile de mediu în care operează echipamentele.

Fiecare tip de echipament este diferit și necesită o atenție specială, astfel că alegerea lubrifianților care să răspundă cu brio provocărilor întâlnite în cazul sectorului industrial vă poate scăpa de multe bătăi de cap ulterioare.

Cea mai bună soluție de a alege lubrifiantul potrivit este respectarea indicațiilor producătorului echipamentului. De asemenea, agenții Star Lubricants vă pot ajuta să faceți alegerea optimă, care să vă ajute să protejați echipamentul indiferent de temperatura la care acesta operează.

Pentru a contacta un agent specializat Star Lubricants, dați click pe imaginea de mai jos și cereți o ofertă personalizată. În cel mai scurt timp veți primi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face alegerea lubrifiantului industrial mai ușoară pentru dumneavoastră.