Cum să evitaţi problemele cauzate de incompatibilitatea unsorilor industriale

Cum să evitaţi problemele cauzate de incompatibilitatea unsorilor industriale

Amestecarea diferitelor tipuri de unsori, chiar și cele cu același agent de îngroșare, poate conduce uneori la o lubrifiere ineficientă și, dacă nu este reperat destul de repede, acest aspect poate cauza defecțiuni ale echipamentelor industriale, unele care nu mai pot fi rezolvate decât prin înlocuirea completă a echipamentelor.

Aceste situații apar ca urmare a interacțiunii chimice sau structurale între agenții de îngroșare sau aditivii diferitelor unsori industriale. Simptomele de incompatibilitate apar în diferite forme, însă identificate în timp util, ele pot fi remediate înainte de a escalada în probleme mai grave.

Vedeți mai jos care sunt principalele 3 simptome ale incompatibilității unsorilor din echipamentele industriale și cum să evitați problemele cauzate de acest fenomen.

1. Schimbarea consistenței unsorilor industriale

Cel mai ușor de identificat simptom este schimbarea consistenței unsorilor. Această tendință va fi mai pronunțată pe măsură ce temperatura de operare crește. Având în vedere că echipamentele industriale sunt predispuse la a funcționa în medii cu temperaturi extrem de ridicate, acest simptom va fi mai accentuat și foarte ușor de identificat chiar și printr-o simplă inspecție vizuală a echipamentului lubrifiat.

2. Creșterea consumului de unsoare

Apariția scurgerilor de ulei necontrolate sau îmbătrânirea prematură a unsorii sunt efecte directe ale incompatibilității unsorilor. Astfel, amestecarea a două tipuri de unsori incompatibile poate duce la creșterea consumului de unsoare. Astfel se va ajunge inevitabil la creșterea cantității de unsoare necesară, aspect ce aduce cu sine creșteri de costuri semnificative în ceea ce privește întreținerea echipamentelor industriale.

3. Scăderea performanțelor unsorii industriale

Un alt simptom al incompatibilității unsorilor industriale este performanța scăzută a acestora. O unsoare performantă precum sunt unsorile Mobil, distribuite în România prin intermediul Star Lubricants, ar trebui să ofere avantaje de performanță precum:

  • fiabilitatea sporită a echipamentului
  • economii în ceea ce privește costurile de mentenanță
  • potențial de creștere a productivității

Toate aceste avantaje pot fi atinse datorită formulelor unsorilor Mobil, ce conțin lichide minerale și sintetice atent selecționate în combinație cu tehnologii de îngroșare patentate și aditivi performanți.

Interacțiunea chimică între unsorilor incompatibile poate duce însă la separarea uleiului de aditivii folosiți, astfel că unsoarea își pierde calitățile de performanță.

De exemplu, în cazul motoarelor electrice, cel mai frecvent sunt utilizate unsorile ce au în componență un agent de îngroșare de tip litiu-complex sau poliuree. Deși ambele tipuri de unsori pot fi utilizate în cazul motoarelor electrice, acești agenți de îngroșare sunt considerați a fi incompatibili și nu trebuie amestecați decât dacă un test de compatibilitate specific a demonstrat compatibilitatea lor.

Cum evitați problemele cauzate de incompatibilitatea unsorilor industriale?

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți pentru a evita astfel de probleme este să folosiți întotdeauna același tip de unsoare industrială, cu aceleași specificații și aceiași aditivi pentru a lubrifia echipamentele industriale pe care le dețineți. Totuși, dacă din diferite motive optați pentru înlocuirea unsorii industriale, asigurați-vă că echipamentul este curățat complet de unsoarea veche înainte de a adăuga alt tip de unsoare.

De asemenea, ca să vă fie și mai ușor, vedeți mai jos un grafic al compatibilității unsorilor, bazat pe informații generale folosite în acest domeniu. Graficul este alcătuit pe baza compatibilității în funcție de tipul de agent de îngroșare folosit și nu se referă la incompatibilități rezultate din amestecul unsorilor în funcție de aditivii din compoziția acestora.

incompatibilitatea unsorilor industriale

Sursa grafic: http://www.mobilindustrial.com

Compatibilitatea unsorilor diferă și în funcție de componența unsorii industriale așa că informația prezentată în graficul de mai sus trebuie privită doar ca un ghid orientativ în ceea ce privește incompatibilitatea unsorilor.

Pentru a afla ce unsoare se potrivește echipamentului dumneavoastră industrial, dați click pe imaginea de mai jos și cereți o ofertă personalizată. Un specialist Star Lubricants vă va ajuta să alegeți unsoare potrivită și să evitați problemele cauzate de eventualele incompatibilități.