4 cauze care afectează eficiența rulmenților din echipamentele industriale

4 cauze care afectează eficiența rulmenților din echipamentele industriale

Rulmenții sunt prezenți în majoritatea echipamentelor folosite în sectoarele industriale. Cu ajutorul acestora, o forță de rotație mai mică (de tip cuplu) va produce o forță de rotație ridicată, transmițând astfel putere mecanică pentru întregul echipament industrial.

De-a lungul timpului s-au creat diferite mituri despre rulmenții folosiți în echipamentele industriale, însă specialiștii sunt de acord că, la fel ca alte componente din echipamentele industriale, și rulmenții necesită o lubrifiere corectă, în cantitățile corespunzătoare, pentru a funcționa la eficiență maximă. Altfel echipamentul va avea de suferit atât din punct de vedere al productivității, cât și din punct de vedere al duratei de viață.

Vedeți mai jos care sunt cele mai frecvente 4 cauze care pot afecta rulmenții din echipamentele industriale și cum să le evitați pentru a vă asigura că rulmenții contribuie la creșterea performanțelor echipamentelor.

1. Lipsa lubrifierii

În special în cazul angrenajelor melcate, operarea fără lubrifierea rulmenților va duce la defecțiuni iremediabile. Din păcate, există cazuri în care din neatenție sau din lipsă de experiență, echipamentul este pornit fără a se citi avertismentele din manualul producătorului, unde se specifică dacă echipamentul a fost sau nu lubrifiat din fabrică.

Rularea unui echipament cu rulmenții nelubrifiați va provoca rapid deteriorarea mecanismelor. Și deși după aceea se va adăuga lubrifiant, prejudiciul adus echipamentului va fi în cele mai multe dintre cazuri permanent, iar rulmenții vor trebui înlocuiți.

Asigurați-vă de fiecare dată că rulmenții din echipamente sunt lubrifiați înainte de a începe orice operațiune.

2. Folosirea unei cantități insuficiente de lubrifiant

Unul dintre aspectele care afectează direct fiabilitatea rulmenților îl reprezintă forțele de frecare. Pentru a fi protejați de efectele negative ale acestora, rulmenții trebuie lubrifianți cu o cantitate suficientă de ulei sau unsoare. Fie că vorbim de adăugarea unei cantității insuficiente de lubrifiant industrial, fie de un interval de schimb prea lung al acestuia, ambele aspecte pot cauza defecțiuni iremediabile ale rulmenților.

În acest sens, respectați întotdeauna recomandările producătorilor de echipamente privind cantitatea de lubrifiant ce trebuie folosit și intervalul de schimb al acestuia.

3. Contaminarea lubrifiantului

De multe ori, deși ați lubrifiat corespunzător echipamentul dumneavoastră, din cauza condițiilor de exploatare extreme, specifice sectorului industrial, pot apărea contaminări la nivelul lubrifiantului ce protejează rulmenții. Astfel, fie că vorbim de apă, particule de praf sau de metal, acestea pot contamina și afecta în același timp performanța și proprietățile de protecție ale lubrifiantului.

Fenomene precum coroziunea, oxidarea, îngroșarea lubrifiantului sau spumarea pot avea efecte devastatoare asupra echipamentului dumneavoastră. Pe lângă alegerea lubrifianților industriali Mobil, care sunt rezistenți la contaminare, există mai multe modalități prin care puteți preveni contaminarea lubrifianților industriali. Vedeți aici care sunt 3 tipuri de contaminanți ce apar frecvent în procesul de lubrifiere a echipamentelor industriale și cum să îi evitați.

4. Alegerea lubrifiantului nepotrivit

O altă cauză frecventă care afectează eficiența rulmenților industriali este folosirea unui lubrifiant nepotrivit. Dincolo de titulatura de "cel mai bun lubrifiant industrial" pentru rulmenți, ar trebui urmărită și compatibilitatea lubrifiantului cu tipul de rulment folosit.

În acest sens, este extrem de important să folosiți lubrifiantul recomandat în funcție de specificul fiecărei aplicații. Având în vedere că fiecare echipament are nevoile sale specifice, alegeți un lubrifiant industrial care să răspundă acestor nevoi cu ajutorul proprietăților sale.

Dacă nu sunteți sigur ce tip de lubrifiant este potrivit pentru rulmenții din echipamentele industriale pe care le dețineți, dați click pe imaginea de mai jos și un reprezentant Star Lubricants vă va oferi consultanță personalizată în alegerea lubrifianților industriali Mobil.

În plus, urmați recomandările din acest articol pentru a proteja rulmenții industriali, asigurând astfel o durată de viață prelungită a echipamentului și o creștere a productivității.