5 trucuri simple ca să combateți oboseala la volan

5 trucuri simple ca să combateți oboseala la volan

Conform ASIRT (Association for Safe International Road Travel), accidentele de mașină reprezintă a 9-a cauză de deces la nivel mondial. Expresiile de genul "accidentul s-a produs pe fondul acumulării de oboseală" sau "șoferul a adormit la volan" se aud frecvent când vine vorba de un accident.

Oboseala la volan este un factor major de risc mai ales în această perioadă, când mulți șoferi nefamiliarizați cu drumuri lungi pleacă în concediu la volanul mașinii personale. Vedeți mai jos care sunt principalele semne de oboseală la volan și 5 trucuri care vă ajută să combateți acest fenomen ca să ajungeți de fiecare dată cu bine la destinație.

"Micro-somnul" – un inamic ascuns

Unul dintre cele mai periculoase moduri în care se manifestă oboseala la volan este "micro-somnul". "Micro-somnul" este de fapt o stare de somn ce durează între 2 și 30 de secunde. Acest mod de manifestare a oboselii este foarte periculoasă pentru că în acest timp, șoferul are ochii dechiși și vede drumul, însă este într-o stare de estompare a realității.

Astfel apar ezitări de menținere a benzii de rulare. Constructorii de mașini au început să dezvolte sisteme de avertizare precum vibrații în volan sau scaun când șoferul trece peste linia de marcaj a benzii fără să semnalizeze, însă acestea nu vă protejează 100 % și nici nu sunt accesibile publicului larg.

Pe lângă "micro-somn", există o serie de semne și mai evidente care indică oboseala la volan, printre care:

  • Căscați des și vă este greu să țineți ochii deschiși
  • Vă este greu să vă concentrați la drum
  • Nu vă mai aduceți aminte ce s-a întâmplat în ultimele minute de condus
  • Nu păstrați distanța corectă față de autovehiculul din fața dumneavoastră
  • Ratați semnele de circulație
  • Vă apropiați prea mult de marginea șoselei sau de centrul acesteia

Cum să combateți oboseala la volan?

Desigur că cel mai bun sfat pe care îl puteți primi este să nu vă urcați niciodată la volan dacă sunteți obosit, însă în realitate nu se întâmplă chiar așa. Astfel, șoferii profesioniști au încercat să găsească trucuri care să-i ajute să combată oboseala la volan. Vedeți mai jos 5 astfel de trucuri pe care le puteți pune în practică foarte simplu.

  • 1. Beți cafea sau ceai verde: astfel de lichide pot reprezenta un aport de energie rapidă. Atenție însă că acestea își fac efectul abia după 15-20 de minute de la consum, așa că așteptați să treacă acest interval de timp înainte să vă urcați la volan. De asemenea, având în vedere că vă vor oferi energie doar pe termen scurt, nu exagerați cu consumul acestora în cantității foarte mari.

  • 2. Faceți pauze: regula de bază este să faceți 1 pauză după fiecare 2 ore de condus. În timpul acestor pauze faceți exerciții fizice de înviorare sau chiar puteți dormi pe bancheta din spate 15-20 de minute, suficient cât să acordați sistemului nervos puțin timp de refacere. Faptul că unii șoferi de cursă lungă sunt obișnuiți cu oboseala și pot conduce mai mult timp fără pauze sunt doar mituri.

    Atenție unde opriți: evitați oprirea pe marginea drumului sau pe banda de urgențe de pe autostradă și folosiți întotdeauna parcările special amenajate sau benzinăriile de pe traseu.

  • 3. Mestecați gumă: această acțiune vă ține ocupat și alert în același timp și, astfel, veți reuși să vă mențineți treaz chiar dacă oboseala își spune cuvântul.

  • 4. Setați o temperatură joasă în mașină: o temperatură ridicată va favoriza starea de somnolență, astfel că puteți reduce temperatura pentru a crea un mediu ostil oboselii. Nu exagerați cu aerul condiționat, care poate dăuna sănătății și îi poate afecta pe cei mai sensibili la diferențele mari de temperatură.

  • 5. Evitați folosirea pilotului automat (cruise control): mașinile moderne oferă posibilitatea unui condus mai confortabil cu ajutorul pilotului automat, iar mulți șoferi folosesc această opțiune la drumurile mai lungi. Totuși, în momentul în care sunteți obosit, folosirea pilotului automat va accentua starea de oboseală tocmai prin reducerea interacțiunii dumneavoastră cu mașina. Evitați folosirea acestuia în astfel de momente.

Cele 5 trucuri de mai sus vă vor ajuta să treceți mai ușor peste oboseala la volan, însă rețineți că cea mai bună soluție este ca înainte să faceți un drum mai lung, să vă odihniți corespunzător. Doar așa aveți certitudinea că oboseala nu vă va face probleme și veți ajunge cu bine la destinație.

Pe lângă oboseala la volan, ploile scurte de vară pot fi și ele o problemă în momentul în care alegeți să plecați în concediu cu mașina personală. Vedeți aici câteva sfaturi utile despre cum puteți crește siguranța dumneavoastră și a pasagerilor în timpul conducerii pe timp de ploaie.