4 sfaturi pentru a vă asigura că turbinele pe gaz funcționează la performanță maximă

4 sfaturi pentru a vă asigura că turbinele pe gaz funcționează la performanță maximă

Turbinele pe gaz sunt printre cele mai eficiente echipamente folosite în industrie pentru că acestea oferă un coeficient înalt de siguranță. Ca dovadă, acestea se folosesc la scară largă pentru producerea de energie.

În timp ce calitatea uleiului pe care îl folosiți în turbinele pe gaz este extrem de importantă, aceeași atenție ar trebui acordată și întreținerii echipamentului. O turbină pe gaz cu probleme va avea efecte negative precum:

  • Reducerea duratei de viață a lubrifianților și a rulmenților
  • Creșterea cantității de ulei uzat
  • Mai multe momente în care echipamentul nu funcționează din cauza defecțiunilor neprevăzute
  • Costuri mai mari cu întreținerea

Vedeți mai jos 4 sfaturi utile pe care să le aplicați pentru a întreține turbinele pe gaz și pentru a vă asigura că acestea funcționează la capacitate maximă.

1. Evitați contaminarea uleiului pentru turbine pe gaz

Menținerea uleiului pentru turbine curat este extrem de importantă pentru a maximiza performanța echipamentului. Contaminarea cu particule este cel mai distructiv tip de contaminare ce poate apărea. Aceasta va reduce semnificativ durata de viață a rulmenților și va afecta funcționarea echipamentului.

Contaminarea poate avea mai multe surse, iar depozitele de particule se pot forma chiar dacă uleiul este curat. În acest sens, controlați frecvent echipamentul dumneavoastră și mențineți sistemul de filtrare la eficiență maximă.

Pe lângă contaminarea cu particule, contaminarea cu apă a uleiului pentru turbine pe gaz este o altă cauză majoră care poate afecta viața turbinelor pe gaz. Pentru a preveni contaminarea cu apă, asigurați-vă că echipamentul este ventilat în mod corespunzător.

2. Analizați periodic uleiul

Luați probe de ulei la intervale regulate pe care să le examinați ulterior atât vizual, cât și prin intermediul analizelor de laborator. Vă recomandăm să implementați o Analiză Signum pentru a realiza astfel de analize de ulei.

Vă recomandăm ca analiza uleiului pentru turbine pe gaz să se facă după următorul interval:

  • Zilnic: examene vizuale privind culoarea uleiului
  • Lunar: examene de laborator generale pentru calitatea uleiului
  • 1 dată la 6 luni: examene de laborator amănunțite pentru a preconiza durata de viață rămasă a uleiului.

Analiza probelor de ulei vă va ajuta să detectați din timp anumite contaminări sau alte probleme pentru a putea lua măsuri de a preveni timpii morți ai turbinelor pe gaz cauzați de defecțiuni neașteptate.

3. Preveniți scurgerile de ulei

Un alt sfat util de care să țineți cont pentru a vă asigura că turbinele pe gaz funcționează la capacitate maximă se referă la monitorizarea eventualelor scurgeri de ulei. Astfel, identificarea cât mai rapidă a sursei de scurgere vă va ajuta să eliminați orice riscuri de siguranță și fiabilitate asociate cu acest fenomen.

Cele mai comune surse de pierderi de ulei:

  • Sigiliile rulmenților
  • Liniile de aprovizionare cu ulei
  • Îmbinările din tuburile de răcire
  • Conexiunile valvelor

Pentru a evita eventuale scurgeri de ulei, asigurați-vă că presiunea uleiului la alimentare nu este foarte ridicată. De asemenea, includeți în procedurile de mentenanță și verificarea amănunțită a componentelor cu risc ridicat de a se deteriora și de a duce la pierderi de ulei.

4. Monitorizați valorile temperaturilor

Păstrați un jurnal privind valorile temperaturilor pe care să îl actualizați constant. Vă recomandăm să urmăriți aceste valori pentru temperatura:

  • Apei din compartimentele de răcire
  • Uleiului din rezervor
  • Sistemului de admisie și a echipamentului de purificare.

Monitorizarea acestor valori vă va ajuta să observați orice modificări bruște, astfel încât veți putea identifica eventuale probleme minore pe care să le remediați înainte să escaladeze în probleme mai grave. De exemplu, modificarile constante ale valorii temperaturii apei din compartimentele de răcire poate indica formarea depunerilor pe sistemele de răcire, aspect care va afecta performanța echipamentului.

Așa cum am amintit mai sus, întreținerea turbinelor pe gaz ar trebui să meargă mână în mână cu folosirea unor lubrifianți performanți pentru a reuși să obțineți performanțe maxime. Condițiile severe la care sunt expuse echipamentele, necesită uleiuri pentru turbine pe gaz performante precum Mobil SHC. Acești lubrifianți ajută la extinderea perioadei de funcționare a turbinelor și la reducerea schimburilor de ulei.

Pentru a cere o ofertă personalizată pentru lubrifianții destinați turbinelor pe gaz, dați click pe imaginea de mai jos și contactați un agent Star Lubricants care vă va recomanda lubrifianții potriviți pentru turbinele pe gaz pe care le dețineți.