Formula 1 Bahrain

Un început de sezon perfect sub luminile din Bahrain


6 Martie, Bahrain: Devenit destul de obișnuit pentru echipa Oracle Red Bull Racing în ultimele sezoane, Max Verstappen și Segio Perez au performat pe pistă și au adus acasă un rezultat fantastic la cursa din acest weekend, iar echipa Oracle Red Bull Racing a avut startul suprem pentru sezonul de Formula 1 din 2023.

Bahrain a fost din nou scena pentru deschiderea sezonului unde am putut vedea adevărata performanță a mașinii Oracle Red Bull Racing în condiții de calificare și de cursă.

Pista din Bahrain este cunoscută pentru fluctuațiile de temperatură, prin urmare echipa trebuie să seteze mașina corespunzător, dar și piloții trebuie să fie pregătiți încă de la start pentru a depăși condițiile de vânt ale pistei.

După ce au câștigat atât Campionatul Mondial al Constructorilor, cât și Campionatul Mondial al Piloților din sezonul trecut, precum și performanța promițătoare la testele de pre-sezon, au existat desigur așteptări mari de la echipă în weekend.

Întrebat despre prima sa victorie din an, pilotul Max Verstappen a spus: „Este exact startul pe care l-am dorit, un final pe locurile unu-doi. Sunt incredibil de mândru că am reușit acest lucru ca echipă.”

„Am văzut din timp că avem un ritm bun cu mașina, am fost capabil să creez un avantaj de la început și în restul cursei am reușit să-l menținem, a fost o zi perfectă pentru noi. De asemenea, mă simt bine că am câștigat în sfârșit în Bahrain, nu avem cea mai bună istorie aici.”

„Cu privire la Jeddah, este o pistă complet diferită, cu condiții diferite, există multe secțiuni drepte lungi și viraje rapide, ne va oferi o imagine complet diferită despre locurile din clasament, dar cel puțin această cursă a fost un început foarte bun pentru noi.”

Cursa:

Când luminile s-au stins pentru prima dată în sezonul de Formula 1 din 2023, Max a început bine și a păstrat locul din frunte. Inevitabil, Checo a fost sub presiunea celor două Ferrari-uri, iar Leclerc s-a furișat în primul viraj. Checo a respins încercările de depășire de la Sainz și s-a stabilit pe P3.

Până în turul 14, Max era cu 7 secunde înaintea lui Leclerc, iar Ferrari a decis să intre devreme la boxe pentru anvelope dure. Max a venit cu o tură mai târziu pentru un al doilea set de anvelope moi, menținându-și poziția de lider.

Checo a intrat la boxe în turul 18 și, la fel ca Max, a luat un al doilea set de anvelope moi. Revenit pe pistă pe locul trei, mexicanul a avut o distanță de 8 secunde de Sainz. A pornit să urmărească Ferrari-ul lui Leclerc, iar până în turul 25 Checo era la o distanță de 1 secundă.

Datorită unei ieșiri puternice din virajul final din turul 26, Checo și-a deschis aripa din spate pentru a aluneca pe lângă Ferrari și pus din nou echipa pe locurile unu-doi. În față, cu fiecare tur Max și-a mărit avantajul. A intrat din nou la boxe, de data această pentru anvelope dure și a ieșit cu peste 11 secunde înaintea coechipierului său.

Mai în spate, foștii campioni mondiali Alonso și Hamilton se luptau pentru locul 5. În turul 39, Alonso l-a depășit pe Hamilton și a început să urmărească cele două Ferrari-uri din față. O problemă cu motorul pentru Leclerc și piloții au văzut semnalul Virtual Safety Car, și deși Sainz a moștenit locul 3, Alonso a început să rupă din decalaj pentru a ajunge la o distanță extrem de mică de colegul său spaniol.

Într-un final, în turul 46, Alonso l-a prins pe Sainz pentru a ocupa ultimul loc de pe podium. Cu toate acestea, a fost o cursă dominată de echipa Oracle Red Bull Racing, amplificată de Hugh Bird care i-a spus lui Checo „nu este nicio presiune din spate, doar aduceți titlul acasă.”

Vorbind despre locul său pe podium, pilotul Sergio Perez a spus: „Startul meu nu a fost ideal, Charles a fost puțin prea agresiv, m-a împins spre dreapta și am făcut tot posibilul să-l evit.”

„Charles a fost foarte puternic cu acele anvelope noi și a fost greu să trec de el destul de repede. Cred că acolo am pierdut în fața lui Max, am fost în spatele lui cu aproximativ 10 sau 12 secunde, iar după aceea s-a terminat jocul de a-l prinde pe Max, totul a fost despre a-l prinde pe Charles. Era important să scap de el, să minimizez daunele și să obțin locul 2 pentru echipă.”

„Sunt multe îmbunătățiri pe care încă le putem face ca să facem mașina mai bună, încă se lucrează intens în culise. Pe acest asfalt am fost foarte puternici, dar Bahrainul este un circuit foarte unic și lucrurile vor fi mai apropriate pe alte circuite.”

Max a terminat cu 38,6 de secunde înainte de Alonso, de pe locul trei, ceea ce a fost un „început perfect pentru 2023” și „o cursă executată într-un mod genial”, potrivit olandezului.

Comentând performanța echipei, Directorul echipei Christian Horner a spus: „Ce cursă! Max a arătat cu siguranță că nu și-a pierdut nimic din ritmul său în noul sezon, acaparând primul loc și Victoria cu ambele mâini.”

„Checo a avut puțin de lucru cu Charles, dar a jucat bine și din acel punct totul a fost despre menținerea poziției până la final. Ritmul și a fiabilitatea au fost prezente și am avut o strategie bună și la opririle în boxe.”

„Este grozav să-I avem pe ambii băieți sus pe podium, la o zecime, luptând pentru marjele fine. Acest lucru împinge echipa înainte, iar ei au livrat cu siguranță. Comparând acest rezultat cu anul trecut, când am terminat fără puncte, se vede un contrast destul de mare.

„Totuși, este important să ne amintim că este doar prima cursă, mai sunt multe curse, dar este un început grozav, din partea întregii echipe. A fost important pentru noi să urcăm în clasament, să obținem câteva puncte bune la început și asta am și făcut. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne aduce Jeddah.”

După o primă victorie strălucitoare, echipa Oracle Red Bull Racing se îndreaptă la Jeddah din 17 martie pentru a doua cursă a anului și speră să reproducă dominația din Bahrain.