Verstappen Campion Mondial


Max Verstappen a devenit în premieră campion mondial de Formula 1 / Titlul i-a revenit după ce l-a întrecut pe Lewis Hamilton în ultimul tur.

Max Verstappen este noul campion mondial, după o cursă cu totul și cu totul nebună, care s-a disputat în ultima etapă, la Abu Dhabi. La 24 de ani, pilotul de la Red Bull intră în istorie. Septuplul campion mondial, Lewis Hamilton (Mercedes), a terminat pe locul 2.

După imaginea acestui sezon, ultima etapă pe care cei doi rivali au abordat-o la egalitate de puncte (369,5 fiecare) - situaţie nemaiîntâlnită decât o singură dată în istorie, în 1974 - a fost intensă şi a cunoscut o serie de controverse, incidente şi reveniri.

Până în ultimul tur, titlul părea să fie promis lui Hamilton, aflat la conducerea cursei. Dar o violentă ieşire în decor a canadianului Nicholas Latifi (Williams), cu cinci tururi înainte de sosire, a schimbat complet datele problemei.

În timp ce monopostul lui Latifi era degajat de pe pistă, cursa a fost plasată sub drapel galben şi în momentul în care comisarii de cursă au reluat startul, Hamilton şi Verstappen s-au aflat roată lângă roată.

Olandezul nu a lăsat să-i scape ocazia de a-l depăți pe Hamilton, profitând de un schimb de pneuri recent, contrar pilotului britanic.

"Este o nebunie, în sfârşit am avut noroc. Vreau să retrăiesc asta cu echipa mea pentru următorii zece sau 15 ani", a declarat Verstappen.

Despre performanța sa câștigătoare de campionat, Max Verstappen a explicat: „E incredibil să fiu campion mondial și nu aș fi putut cere o ultima cursă mai nebunească a anului. A fost un pic de rollercoaster, de la faptul că nu am avut șanse de câștig până în ultima tură, totul s-a aliniat și a trebuit să luptăm pentru locul 1.

"Mercedes a câștigat Campionatul Constructorilor și noi am câștigat Campionatul Piloților, astfel, într-adevăr că pe parcursul întregului an ne-am motivat unul pe celălalt până la capăt. Lewis este un pilot uimitor, nu există nicio discuție despre asta. Desigur, am avut momentele noastre pe tot parcursul sezonului, dar cred că știți că după toate am avut o luptă uimitoare în acest sezon și cred că ambele echipe au dat totul."

La începutul acestui an, ExxonMobil a dezvăluit o nouă generație de ulei de motor Mobil 1 RB16B, conceput special pentru unitatea de putere Honda, alături de o nouă actualizare Esso Synergy Race Fuel, în colaborare cu Red Bull Racing Honda și Honda Research and Development.

Pachetul combinat de lubrifiere Mobil 1 și combustibil pentru curse Esso Synergy ajută la furnizarea de eficiență și fiabilitate maximă, cu performanțe uimitoare pentru sezonul de campionat al lui Max Verstappen. Pentru a afla mai multe despre modul în care ExxonMobil a contribuit la campionatul lui Max, dați clic aici:

În ziua cursei, directorul echipei Christian Horner a comentat: „Am spus că va avea nevoie de ceva de la Zeii curselor în ultimele zece ture și, slavă Domnului, pentru acea mașină de siguranță. A fost o competiție grozavă în acest sezon și pentru Max să câștige Campionatul Mondial, nu este vorba doar despre cursa de aici, este despre întregul an și cât de incredibil și consistent a fost el ca pilot.

"Tot meritul lui Lewis, a fost un adversar fenomenal tot anul și un mare campion mondial, a fost formidabil și asta face ca câștigarea asta să fie și mai mult o realizare monumentală.

"Acest campionat s-a redus până la ultima tură și a fost o strategie grozavă din partea echipei de a face oprirea la boxe pe setul de softuri și apoi revenirea lui Max în stilul său tipic. Sunt atât de mândru de Max și de echipă pentru ceea prin ce am trecut în acest an și pentru ceea ce am realizat împotriva unor adversari înverșunați și grozavi.

Checo a fost coechipierul perfect astăzi, ținându-l pe Lewis în urmă, cu anvelopele uzate. Fără el astăzi, Max probabil nu ar fi campion mondial - întreaga echipă și-a executat strategia, fără cusur.

"În totalitate, după 22 de curse, am câștigat acest Campionat Mondial prin fapte. Aș dori, de asemenea, să le mulțumesc celor de la Honda pentru munca în echipă și pentru sprijinul lor din ultimii câțiva ani. Ne vom continua parteneriatul într-un mod diferit, dar așteptăm cu nerăbdare să continuăm succesul."

În cursa pentru titlul echipelor, Valtteri Bottas a terminat pe locul șase, iar Sergio Perez s-a retras, ceea ce înseamnă că Mercedes a câștigat un al optulea campionat consecutiv al constructorilor.

Sezonul 2021 a fost unul dintre cele mai convingătoare din ultimii ani, iar ExxonMobil își va îndrepta acum atenția către 2022 pentru a sprijini lupta Red Bull Racing Honda în clasamentul piloților și constructorilor.