Trenduri în industria de mase plastice pentru anul 2017

Trenduri în industria de mase plastice pentru anul 2017

Industria maselor plastice pare că a ajuns la apogeu și, mai mult decât atât, percepția despre masele plastice s-a schimbat drastic în ultimii ani. În prezent, acestea sunt privite ca resurse esențiale, mai mult decât ca surse ce produc deșeuri extrem de dăunătoare mediului înconjurător.

Experții din domeniu au realizat rapoarte aprofundate legate de gestionarea deșeurilor rezultate în urma producerii masei plastice, pentru a descoperi noi modalități de protejare a mediului, de economisire a resurselor și de eficientizare a industriei.

O analiză realizată de Asociația Plastics Europe arată că anul 2017 se anunță favorabil pentru producătorii de mase plastice. Conform statisticilor, va exista o creștere estimativă de 1.5% a cererii de mase plastice în comparație cu anul 2016, cu toate că anii precedenți nu au înregistrat creșteri în ceea ce privește acest aspect.

De ce va crește cererea de mase plastice în 2017?

Dezvoltarea constantă a tehnologiilor conduce la găsirea unor soluții eficiente pentru îmbunătățirea proceselor industriale. Acest lucru are loc și în industria maselor plastice.

Materialele plastice au avantajul de a fi foarte rezistente, potrivite pentru un număr foarte mare de aplicații. Mai mult decât atât, folosirea plasticului în locul altor materiale mai sofisticate, dar mai puțin sustenabile, este o alternativă mai ieftină pentru toate domeniile de activitate.

În ultimii ani, plasticul a căpătat o nouă formă. Posibilitățile de reciclare existente astăzi au condus la distingerea a două noi categorii de plastic:

  • Plastic biodegradabil
  • Plastic bio

În timp ce plasticul biodegradabil este acel tip de material care se degradează ușor în contact cu apa, dioxidul de carbon și biomasa, plasticul bio este realizat din componente biologice, așa cum sunt fibrele, cartofii, zahărul sau uleiurile vegetale.

Aceste două noi tipuri de plastic sunt deja utilizate la scară largă, iar principalul efect al acestei schimbări este reducerea deșeurilor dăunătoare mediului înconjurător.

Aceste categorii noi de mase plastice pot fi folosite în majoritatea domeniilor precum:

  • Ambalare
  • Construcții
  • Auto și aeronautică
  • Electrică și electronică
  • Agricultură
  • Produse medicale

O mare parte din producătorii din industria de mase plastice privesc spre brandul Mobil ca fiind unul dintre liderii în domeniu în materie de soluții de lubrifiere și nu numai, atât din punct de vedere al eficientizării procesului tehnologic cât și al creșterii performanței. 

Principalele tendințe ale anului 2017

Industria maselor plasticele este una dintre multele industrii care au o contribuție majoră la economia și societatea europeană, motiv pentru care este important ca evoluția pieței din acest domeniu să aibă la bază practici sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător și accesibile ca și preț.

Pentru a înțelege mai bine situația generală din acest an, iată câteva informații utile:

  • China va continua să dețină cel mai mare procentaj de companii producătoare de mase plastice;
  • Cea mai mare cerere de plastic va continua să fie în domeniul ambalării și al construcțiilor;
  • Aceleași două domenii dețin procentajul maxim și în cazul cererii de polymer;
  • 25.8 milioane de tone de deșeuri provenite din producția de plastic au fost înregistrate în anul 2014, urmând ca 69.2% din această cantitate să fie recuperată și refolosită;
  • Reciclarea plasticului va contribui la eficientizarea economiei tuturor statelor care o practică;
  • Materialele plastice vor continua să fie folosite în domenii conexe și variate, începând cu construcțiile și finalizând cu articolele de îmbrăcăminte și echipamente medicale.

Așadar, observăm că principalele tendințe din acest an se focusează pe producția eficientă a plasticului, pe economisirea resurselor, a energiei, dar și pe realizarea unor materiale bio, care să crească încrederea publicului în abilitățile acestui material de a susține o mulțime de alte industrii.

Pe lângă trendurile preconizate pentru anul 2017, vedeți și câteva tendințe actuale, vizibile la nivel global în cazul acestui sector industrial.