Tendințele anului 2017 în gestionarea flotelor auto

Tendințele anului 2017 în gestionarea flotelor auto

Gestionarea unei flote auto este o activitate complexă, care presupune asigurarea succesului și a profitabilității afacerii, dar și respectarea normelor de siguranță pentru șoferi. Integrarea tehnologiilor moderne în sistemele de siguranță, monitorizare și eficientizare ale autovehiculelor unei flote auto fac ca transportul să devină mai sigur și mai profitabil.

Persoanele care muncesc în spatele volanului nu sunt niciodată în completă siguranță, motiv pentru care inginerii auto își concentrează atenția și în 2017 pe proiectarea sistemelor avansate de a detecta pericole și a le evita.

Vedeți mai jos care sunt cele mai importante tendințe ale anului 2017 în materie de opțiuni, dotări speciale, facilități și politici care să vă ajute să gestionați eficient flota auto.

1. Siguranța în trafic - rămâne o prioritate pentru transportatori

Vehiculele de dimensiuni mari, așa cum sunt camioanele sau tirurile, sunt expuse unor pericole mult mai mari decât automobilele de mici dimensiuni. În cazul unui accident, siguranța șoferului este pusă în pericol, iar pagubele materiale se ridică la sume usturătoare.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, costul economic al accidentelor rutiere din România depășește 4 miliarde de dolari anual. Aceste costuri includ acoperirea serviciilor medicale, a pierderii în productivitate și a reparării sau înlocuirii vehiculelor.

Așadar, ignorarea normelor de siguranța este extrem de costisitoare pentru o companie care deține o flotă auto.

În 2017, specialiștii recomandă ca accentul din partea transportatorilor să se pună în continuare pe investiția în tehnologii care încurajează:

  • Purtarea în permanență a centurii de siguranță
  • Monitorizarea video a traficului din interiorul vehiculului
  • Condusul prudent, fără elemente de distragere a atenției
  • Prevenirea condusului agresiv
  • Trimiterea de rapoarte referitoare la siguranța șoferului către un administrator

2. Dezvoltarea de noi tehnologii precum sistemele telematice avansate

Monitorizarea traficului rutier nu poate fi realizată cu o acuratețe de 100% de la distanță, motiv pentru care indiciile din partea producătorilor arată că în 2017 se va continua dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generație care includ:

  • Integrarea sistemelor avansate de GPS;
  • Integrarea sistemelor de monitorizare a alimentării cu combustibil;
  • Accesul la Google Street View în timp real pe toată durata transportului;
  • Integrarea sistemelor de planificare a orelor de muncă și de odihnă;
  • Folosirea ceasurilor de mână inteligente pentru monitorizarea orelor de somn și de condus.

În ceea ce privește noile tehnologii, managerii de flote interesați de achiziționarea unor vehicule comerciale noi, vor observa că unele modele integrează deja monitoare inteligente care analizează inclusiv calitatea uleiului de motor.

3. Încurajarea mentenanței preventive

Ignorarea unor procese de mentenanță obligatorii conduc deseori la defecțiuni bruște, timpi morți, pierderea productivității și întârzierea activităților de livrare. Tot tehnologiile telematice sunt cele care pot rezolva acest tip de probleme.

Prin monitorizarea duratei de utilizare a motorului, astfel de sisteme integrate pot informa administratorul flotei cu privire la acțiunile de mentenanță preventive sau critice, așa cum este schimbul de ulei sau schimbul anumitor piese cheie.

În 2017, accentul se va pune pe ELD (Electronic Logging Devices), care sunt capabile să se conecteze la motorul unui vehicul, să înregistreze orele de activitate și de inactivitate, să afișeze rapoarte și statusuri și să transmită aceste date prin Internet, USB sau Bluetooth. Astfel, în 2017, multe dintre dispozitivele analogice sau tahografele folosite până în prezent de șoferii de vehicule comerciale vor putea fi înlocuite de sisteme avansate, cu o acuratețe ridicată.

În plus, trebuie să aveți în vedere faptul că în perioada 2017-2018, Uniunea Europeană urmărește impunerea existenței unor tahografe inteligente în toate camioanele și tirurile.

Țineți cont de cele trei trenduri de mai sus în 2017 pentru a gestiona flota dumneavoastră auto în mod eficient. Între timp, asigurați-vă că folosiți uleiuri de motor de calitate superioară pentru o performanță excelentă a vehiculelor comerciale, precum sunt cele din gama Mobil Delvac 1.

Pentru informații suplimentare despre folosirea corectă și eficientă a lubrifianților pentru flota de vehicule comerciale, dați click pe imaginea de mai jos și contactați un reprezentant Star Lubricants care vă poate oferi informațiile de care aveți nevoie.