Sfaturi practice pentru conducerea pe timp de iarnă

Sfaturi practice pentru conducerea pe timp de iarnă

Conducerea preventivă este recomandată pe toată durata anului, însă iarna este sezonul în care trebuie să acordați o atenție ridicată acestui lucru pentru că vremea severă specifică acestui anotimp este deseori cauza accidentelor majore, dar și a defecțiunilor automobilului.

Conform studiilor realizate în Uniunea Europeană, România se află printre țările cu cel mai ridicat grad de mortalitate în urma accidentelor rutiere. Mai mult decât atât, un studiu realizat de Kia arată că 48% dintre accidentele rutiere care au loc iarna sunt provocate de derapaje.

Cum pregatim masina pentru sezonul rece?

Cu toate că anvelopele sunt unele dintre cele mai importante elemente care trebuie să fie înlocuite atunci când se apropie iarna, acestea nu sunt singurele care contează. Alte elemente foarte importante sunt următoarele:

  • Anvelopele

    Achiziționați anvelope de calitate pentru anotimpul rece și păstrați întotdeauna în portbagaj un set de lanțuri și un săculeț de nisip pentru drumurile lungi, când riscați să rămâneți înzăpeziți.

  • Bateria

    Bateria rezistă mult mai puțin pe timp de iarnă, motiv pentru care trebuie să o menajați și să luați în considerare factorii care îi pot scurta durata de viață. Pentru a vă asigura că nu veți rămâne fără baterie, obișnuiți-vă să porniți motorul înainte de a porni farurile, încălzirea sau ștergătoarele.

    În cazul în care motorul refuză să pornească de la prima încercare, așteptați 30 de secunde până la următoarea tentativă. Dacă circulați mai rar cu automobilul, nu uitați să porniți motorul măcar o dată pe zi sau să încărcați bateria înainte de a porni la drum după o perioadă mai lungă de repaus.

  • Antigelul

    Fiind folosit pentru a împiedica supraîncălzirea sau înghețul, antigelul este extrem de important pe perioada iernii. Cumpărați un antigel de calitate, rezistent la temperaturi foarte joase. Țineți cont de compatibilitatea acestuia cu materialele din care este fabricat motorul, iar dacă nu sunteți siguri care este cel mai potrivit produs, apelați la recomandarea unui specialist.

  • Parbrizul și ștergătoarele

    Pe timpul iernii, parbrizul trebuie să fie curățat mai des și pe dinăuntru din cauza aburului format în interior. Dacă parbrizul nu este complet curat, vizibilitatea dumneavoastră va fi redusă considerabil, iar riscul de accidente va crește. Asigurați-vă că ștergătoarele dumneavoastră funcționează la capacitate maximă, iar dacă nu înlocuiți-le imediat.

  • Folosirea corectă a luminilor

    În sezonul rece este mult mai probabil să fiți nevoit să utilizați mai des toate luminile cu care este echipat automobilul dumneavoastră. Așadar, asigurați-vă că farurile, stopurile, luminile de ceață și luminile de frână sunt funcționale și suficient de puternice pentru a fi observate de toți participanții la trafic.

Conducerea preventivă pe timp de iarnă

Cheia condusului preventiv în timpul iernii este reducerea vitezei. Pe lângă acest lucru, iată cum puteți evita accidentele și cum vă puteți menaja automobilul:

  • Frânați mai repede decât de obicei – frânarea pe carosabil umed sau înghețat nu are aceeași eficiență ca și frânarea în condiții meteorologice normale. De aceea, este important să frânați mai repede și să oferiți automobilului distanța potrivită pentru a încetini în siguranță. Un set de anvelope de iarnă de calitate vă va ajuta în ajustarea distanței și a vitezei.
  • Porniți mai repede – cei mai mulți șoferi declară că se simt stresați atunci când sunt presați de timp. Din cauza condițiilor de drum mai grele din timpul iernii, durata de parcurgere a distanțelor se poate dubla în comparație cu parcurgerea acelorași distanțe în alte anotimpuri. Pentru a evita stresul și manevrele periculoase, planificați-vă traseul în funcție de starea vremii.
  • Acționați mecanismele de direcție cu grijă – riscul de derapaj este foarte mare atunci când virați brusc sau când vreți să intrați într-o depășire. Limitați-vă la manevrele absolut necesare.

Capriciile iernii sunt dificil de anticipat. De aceea, este bine să fiți pregătiți pentru toate condițiile de vreme. Atât iernile bogate în ninsoare, cât și cele mai ploioase reprezintă o amenințare la fel de mare la adresa siguranței dumneavoastră, dar pentru a vă proteja puteți citi mai multe informații despre condusul în siguranță pe timp de ploaie.