Cum aleg anvelopele potrivite pentru mașină?

Cum aleg anvelopele potrivite pentru mașină?

Sezonul rece este deja aici, iar întreținerea mașinii trebuie să devină o prioritate, indiferent dacă folosiți un automobil personal sau de serviciu, deoarece siguranța dumneavoastră depinde de asta.

Atunci când temperatura de afară scade simțitor, condițiile de drum devin precare. Ploaia și ninsoarea sunt doar două dintre fenomenele atmosferice care trebuie să vă pună în alertă în această perioadă, iar anvelopele reprezintă un aliat de nădejde pentru siguranța în trafic.

Fie că optați pentru anvelope all-season sau strict pentru iarnă, schimbarea lor la timp și completarea presiunii reprezintă principalele lucruri pe care trebuie să le faceți indiferent de sezon. Acest lucru va oferi mașinii aderența de care are nevoie, vă va ajuta să frânați mai eficient, dar și să atingeți viteza dorită într-un timp mai scurt.

De ce este necesar să schimbăm anvelopele iarna și vara?

Condițiile meteo specifice celor două anotimpuri afectează în mod direct performanța anvelopelor. De exemplu, pe timp de iarnă frecarea cu solul scade și de aceea anvelopele potrivite pentru acest anotimp au o suprafață de contact cu solul mai mare și mai uniformă, care permite trecerea progresivă de la un bloc de profil la altul. Astfel aderența va crește și va oferi mai mult control și stabilitate pe gheață și zăpadă.

Anvelopele de iarnă sunt fabricate să ofere aderență ridicată în cazul temperaturilor de sub 7 grade Celsius. Astfel, dacă temperatura pe timp de noapte scade sub 7 grade Celsius constant timp de minimum 2 săptămâni, este recomandat schimbul anvelopelor cu cele pentru iarnă.

Desigur, vara nu ar trebui să circulăm cu anvelope destinate iernii deoarece acestea sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale, care la temperaturi constante de peste 7 grade Celsius își va pierde aderența. Alegeți întotdeauna anvelopele potrivite în funcție de anotimp și verificați presiunea, deoarece aceasta scade odată cu scăderea temperaturii de afară.

Cum știți că trebuie să schimbați anvelopele?

Faptul că anvelopele au o durată de viață limitată este evident. Cu toate acestea, stă în puterea dumneavoastră să o prelungiți sau să o scurtați, în funcție de o mulțime de factori. Stilul de condus, condițiile de drum, calitatea asfaltului și calitatea cauciucurilor în sine sunt numai câteva lucruri care pot influența durata de viață a anvelopelor.

Veți știi că trebuie să le schimbați atunci când:

  • 1. Se apropie termenul limită de maxim 5 ani
  • 2. Puteți observa crăpături pe suprafața acestora
  • 3. Uzurile neuniforme sunt foarte vizibile
  • 4. Adâncimea profilului se apropie de minimul acceptat
  • 5. Nivelul de aderență scade simțitor

Pentru că siguranța dumneavoastră este cea mai importantă, este recomandat să țineți cont de aceste 5 repere. Dacă sunteți deja în căutarea unor anvelope noi, asigurați-vă că știți exact care sunt specificațiile potrivite pentru automobilul dumneavoastră.

Cum alegeți cele mai bune anvelope?

Alegerea celor mai potrivite anvelope trebuie să aibă loc în funcție de indicii impuși de către producătorul autoturismului. Așadar, cartea tehnică a mașinii este locul în care trebuie să căutați informații precum diametrul, lățimea, înălțimea și presiunea recomandată pentru anvelope, atât pentru cele din față, cât și pentru cele din spate.

Astfel, primul pas în alegerea anvelopelor este verificarea detaliilor tehnice, luând ca reper principal cartea tehnică a mașinii. Însă, adevărata căutare apare de aici înainte.

Pentru a alege anvelopele potrivite pentru mașina dumneavoastră, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

  • Brandul care a produs anvelopele
  • Prețul (ieftin, mediu sau premium)
  • Indicele de viteză și de greutate
  • Model: profil simetric sau asimetric, normal, sport, etc

Avantajele pe care trebuie să vi le ofere un set de anvelope de calitate sunt:

  • Distanța redusă de frânare pe carosabil ud sau uscat (în funcție de sezon)
  • Siguranța și stabilitatea la viteze mari
  • Aderență ridicată indiferent de vreme
  • Stabilitate în viraje
  • Uzură lentă
  • Consum redus sau normal de carburant

Exceptând factorii de mai sus, mai există câteva lucruri pe care trebuie să le știți dacă sunteți pe punctul de a cumpăra un set nou de anvelope. Data fabricației, spre exemplu, este foarte importantă. Chiar dacă nu au fost folosite, cauciucurile păstrate în depozit pentru o perioadă îndelungată nu vor oferi rezultatele așteptate.

Eficiența consumului de combustibil este un alt factor important. Chiar dacă ați ales un model cu un indice de viteză și de greutate ideal pentru mașina dumneavoastră, asigurați-vă că achiziționați un model de anvelope cu un indice de combustibil bun. Un indice A este unul superior, care va facilita economisirea consumului de carburant, în vreme ce indicele G este inferior.

Nu trebuie să uitați nici de indicele de zgomot, care este notat de la 1 până la 3 în cazul anvelopelor. Alegeți indicele 1 dacă vă doriți anvelope foarte silențioase.

Nu subestimați importanța anvelopelor potrivite pentru autoturismul pe care îl conduceți! Doriți să aflați mai multe informații despre metodele de întreținere a mașinii? Vedeți 5 sfaturi utile pentru întreținerea mașinii dumneavoastră.