Recomandări pentru lubrifiere în industria materialelor plastice

Recomandări pentru lubrifiere în industria materialelor plastice

Materialele plastice sunt indispensabile în multe dintre industriile existente astăzi în întreaga lume. Acestea sunt o alternativă ieftină și sustenabilă la materiale mai grele și mai sensibile, motiv pentru care sunt folosite la producerea unei game foarte variate de produse, începând de la sticle de plastic până la electrocasnice sau automobile. Însă, pentru producerea acestora este nevoie de echipamente speciale, a căror întreținere implică un proces complex.

Pentru ca producerea de mase plastice să aibă loc în mod corect, eficient și profitabil, managerii diferitelor sectoare industriale apelează la soluții profesionale, așa cum este folosirea lubrifianților pentru echipamente industriale.

Cum trebuie să se desfășoare întreținerea echipamentelor în sectorul industrial?

Alegerea celor mai bune produse pentru lubrifierea echipamentelor din industria producătoare de mase plastice nu este o sarcină ușoară. În general, este recomandat ca acțiunile de mentenanță să respecte indicațiile regăsite în cartea tehnică a echipamentului. De asemenea, este de preferat să se folosească uleiuri din gamele recomandate de producătorul echipamentului.

Pe lângă alegerea unui lubrifiant industrial potrivit pentru nevoile echipamentelor, este important să se respecte și următoarele aspecte:

  • Crearea unui plan de verificare zilnică care urmărește monitorizarea temperaturii uleiului din tancul hidraulic și controlul presiunii din sistem
  • Schimbarea periodică a filtrelor de ulei și a altor componente ale echipamentului
  • Verificarea și curățarea sistemului de răcire și a sistemului electric

În acest proces este foarte importantă și verificarea uleiului primit de la furnizori, imediat după livrare, înainte de a ajunge în tancul hidraulic. Acesta trebuie să îndeplinească toate criteriile stabilite împreună cu furnizorul, în funcție de nevoile echipamentelor.

Chiar mai mult, atenția la compatibilitatea lubrifiantului ales cu masele plastice produse are o importanță majoră. De exemplu, având în vedere normele de siguranță din industria alimentară, masele plastice trebuie să fie produse cu foarte mare grijă. Acestea trebuie să aibă la bază uleiuri naturale, cu proprietăți superioare, iar pentru a testa compatibilitatea, este necesară respectarea unor parametrii stricți.

Cum alegeți lubrifianți compatibili cu materialele plastice?

Cele mai multe materiale plastice au un conținut ridicat de agenți chimici specifici, agenți de colorare, aditivi care au rolul de a lupta împotriva uzurii. Toate acestea ajută la rezistența polimerului în timp, indiferent de condițiile în care este folosit.

Din acest motiv, este important ca lubrifianții folosiți în procesul de întreținere să fie lipsiți de reactivitate în contact cu alte substanțe chimice, să fie rezistenți la fenomenul de oxidare, dar și la alte gaze reactive. În lipsa acestor calități, materialele plastice pot crăpa, se pot umfla sau micșora, ceea ce afectează performanța polimerului, dar și forma maselor plastice.

În general, producătorii sunt cei care testează compatibilitatea unui produs cu diferite materiale, în special în timpul acțiunii de frecare. Aceștia dețin echipamentele necesare pentru astfel de teste, dar și tehnici speciale pentru a obține rezultate cu o acuratețe ridicată. Cu toate acestea, lubrifianții achiziționați pot fi testați și de către dumneavoastră.

Pentru a testa lubrifianții pe care doriți să îi folosiți, va trebui să:

  • Măsurați, cântăriți și fotografiați toate probele înainte de a începe testul
  • Amplasați materialele testate într-un cuptor la o temperatură ridicată, care, însă, să nu afecteze calitatea plasticului, împreună cu lubrifiantul folosit
  • Verificați materialelor după aproximativ 48 de ore
  • Comparați cu dimensiunile și greutatea probelor dinaintea testării

Diferența dintre probe la începutul și la finalul testului trebuie să fie foarte mică, însă trebuie să aveți în vedere faptul că aceasta va exista întotdeauna. În timpul testului, trebuie să vă concentrați atenția pe culoarea materialului, care nu trebuie să se modifice semnificativ după expunerea la o temperatură ridicată împreună cu lubrifiantul.

Chiar dacă folosiți același tip de lubrifiant de ani de zile, este recomandat ca acesta să fie testat, întrucât producătorii pot schimba formulele aplicate.

Știți că aveți nevoie de lubrifianți de calitate pentru echipamentele cu ajutorul cărora produceți materiale plastice, însă nu știți care este cel mai potrivit produs pentru nevoile dumneavoastră?

Dați click pe imaginea de mai jos pentru a contacta echipa noastră, care vă va ajuta sa alegeți cel mai bun lubrifiant pentru echipamentele pe care le dețineți.