Lucruri importante de verificat la revizia periodică a mașinii

Lucruri importante de verificat la revizia periodică a mașinii

Atunci când vă aflați în autoturismul dumneavoastră, siguranța trebuie să primeze de fiecare dată. De aceea, este important ca acesta să fie în stare tehnică foarte bună. Cum știți că mașina poate fi condusă în siguranță, indiferent de condiții? Este simplu! Realizând revizia tehnică periodică la timp, scutiți automobilul de uzură prematură și reparații costisitoare care ar fi putut fi evitate.

Revizia tehnică trebuie efectuată regulat, în funcție de tipul mașinii, de frecvența utilizării ei și de vechimea acesteia. Acest proces include o varietate de verificări, teste și activități de întreținere, iar atunci când toate operațiunile au fost făcute mereu la timp, șoferul și restul pasagerilor pot porni la drum fără griji.

Ce presupune revizia auto periodică?

Pentru a avea certitudinea că vehiculul pe care îl conduceți vă poate transporta în siguranță de la punctul A la punctul B fără a vă crea probleme, există o serie de operațiuni care trebuie să fie efectuate. Activitățile de întreținere pot fi realizate de către personalul service-ului pe care îl frecventați sau chiar de către dumneavoastră dacă dețineți experiență și expertiză tehnică în realizarea vreuneia dintre operațiuni.

Iată care sunt elementele prioritare în timpul reviziei tehnice:

  • Verificarea vizuală a motorului cu scopul de a detecta eventuale urme de ulei sau alte tipuri de lichide
  • Verificarea stabilității roților și a geometriei acestora
  • Verificarea direcției
  • Verificarea și schimbarea curelelor (dacă este cazul)
  • Schimbul de ulei de motor, servodirecție sau al cutiei de viteze
  • Schimbul filtrului de aer, de polen și de ulei
  • Verificarea întregului sistem de frânare și (în funcție de caz) schimbarea/reparația acestuia
  • Verificarea farurilor (a fazei scurte, lungi, a semnalizării, a stopurilor și a marșarierului)
  • Verificarea și schimbul lichidului de frână (dacă este cazul)
  • Verificarea și completarea cu antigel
  • Verificarea martorilor de bord
  • Schimbarea bujiilor la nevoie

Acestea sunt principalele elemente care contribuie la siguranța pasagerilor în timpul mersului. Există, însă, și o serie de verificări care trebuie realizate pentru a spori confortul celor din interiorul automobilului. De exemplu, curățarea instalației de aer condiționat, reumplerea cu freon și verificarea nivelului de răcire fac parte din această categorie.

De asemenea, verificarea defectelor estetice precum rugina sau zgârieturile sunt importante. Spre exemplu, rugina se extinde foarte rapid atunci când autovehiculul este ținut în zone cu un nivel de umiditate ridicat, putând scădea calitatea și rezistența anumitor piese.

Schimbarea curelei de distribuției, a rolei de întindere, ungerea șuruburilor din zonele cu o importanță majoră, sunt și acestea activități esențiale, însă nu trebuie să fie realizate atât de des. În general, cartea tehnică a mașinii specifică intervalele necesare verificării și schimbării unor astfel de piese.

La cât timp se face revizia auto?

Există mai multe idei legate de momentul oportun în care să se efectueze revizia generală auto. Astfel, veți auzi variante în care revizia se efectuează dupa 10.000 km parcurși, 15.000 sau chiar 20.000 km parcurși. De asemenea există persoane care susțin ca revizia auto să se realizeze doar înaintea ITP-ului (inspecției tehnice periodice).

Momentul optim pentru o revizie diferă în funcție de stilul de condus, de întreținerea mașinii, de ce piese auto și consumabile folosiți sau de mediul înconjurător. Cel mai indicat este să respectați indicațiile producătorului, prezente în cartea tehnică a mașinii. Acest lucru e foarte important mai ales în contextul în care producători precum Opel, Dacia, Renault, Volkswagen sau alții pot avea indici diferiți atunci când vine vorba de momentul oportun efectuării reviziei auto.

Avantajele efectuării reviziei auto la timp

Realizarea reviziei tehnice la timpul potrivit este foarte importantă pentru că vă poate ajuta să scapați de cheltuieli inutile și să evitați accidente fatale. Un avantaj major al respectării termenelor reviziilor este și prelungirea duratei de viață a vehicului, precum și menținerea performanței acestuia.