3 sfaturi pentru întreținerea echipamentelor de prelucrare a materialelor plastice

3 sfaturi pentru întreținerea echipamentelor de prelucrare a materialelor plastice

Industria materialelor plastice reprezintă unul dintre motoarele inovației prin crearea de produse și tehnologii care au ajutat la dezvoltarea unor sectoare precum energetic, automotiv, construcții, textil sau alimentar. Echipamentele folosite în industria de prelucrare a maselor plastice reprezintă așadar un punct cheie pentru continuarea acestui trend al inovației.

Datorită proceselor industriale, echipamentele precum mașinile de injecții mase plastice sunt supuse la presiune și temperaturi ridicate, așa că este inevitabil să apară probleme precum:

  • Uzura accentuată a componentelor
  • Consumul ridicat de lubrifianți sau de energie

În acest sens, întreținerea preventivă periodică ar trebui să fie punctul focus pentru orice proprietar de echipamente de prelucrare a maselor plastice. Vedeți mai jos 3 sfaturi utile pe care să le urmați și care să vă ajute în procesul de întreținere a echipamentelor de prelucrare a maselor plastice.

1. Verificați componentele mecanice ale echipamentului

Cea mai mare parte a uzurii mecanice este cauzată de lubrifierea necorespunzătoare a componentelor echipamentelor aflate în mișcare.

Astfel, persoanele responsabile cu întreținerea echipamentelor trebuie să se asigure constant că lubrifianții industriali care circulă în sistemul de lubrifiere sunt curate și fără impurități. De asemenea, dacă există orice blocaje sau scurgeri de ulei în cadrul sistemului mecanic de lubrifere, acestea trebuie remediate cât mai repede.

În plus, personalul de întreținere ar trebui să fie atent la orice sunete ciudate care apar în momentul funcționării echipamentelor. De regulă, rulmenții sunt primele componente care necesită o înlocuire în aceste cazuri.

Orice șoc al părților mecanice va contribui la accelerarea uzurii echipamentului, așa că verificările constante ale acestora vă vor ajuta să vă asigurați că echipamentul va funcționa fără probleme pentru mai mult timp.

2. Monitorizați temperatura uleiului hidraulic

Majoritatea echipamentelor folosite în industria de prelucrare a materialelor plastice folosesc sisteme hidraulice, astfel că temperatura uleiului care le protejează trebuie monitorizată atent. În general aceasta nu trebuie să treacă de 60° C pentru că altfel va crește posibilitatea apariției scurgerilor de ulei, dar și a fenomenului de oxidare. De asemenea, o temperatură prea ridicată va afecta și vâscozitatea uleiului – aspect care se va resfrânge ulterior asupra întregului sistem.

Monitorizarea temperaturii uleiului hidraulic în echipamente vă ajută să identificați din timp eventualele componente uzate și să preîntâmpinați probleme mai grave care să ducă la creșterea timpilor de nefuncționare.

3. Realizați regulat analize de ulei

Calitatea uleiului care protejează echipamentele de prelucrare a maselor plastice trebuie verificată regulat. Analizele Signum, disponibile în România prin intermediul Star Lubricants, vă ajută să vă asigurați că uleiul folosit nu a fost afectat de agenți contaminanți.

Analizând mostre de ulei, puteți identifica din timp eventuale probleme existente în echipamentele industriale, precum defecțiunea filtrelor de aer sau ale garniturilor de etanșare. Folosind regulat Analize de tipul Signum, veți putea să:

  • reduceți timpii de nefuncționare a echipamentelor ca urmare a unor defecțiuni neprevăzute și să creșteți productivitatea
  • creșteți durata de viață a echipamentelor și să reduceți, astfel, costurile de întreținere

Pe lângă cele 3 sfaturi de mai sus, indiferent de tipul de echipament pe care îl folosiți în industria de prelucrarea a maselor plastice, alegerea lubrifiantului industrial potrivit va contribui la evitarea defecțiunilor, dar și la creșterea productivității fabricii pe care o dețineți.

Pentru a afla ce tip de lubrifiant industrial se potrivește echipamentelor pe care le dețineți, dați click pe imaginea de mai jos și cereți o ofertă personalizată. Un reprezentant Star Lubricants vă va oferi tot ajutorul de care aveți nevoie ca să faceți alegerea potrivită.