6 lucruri de care să țineți cont ca să vă protejați mașina de uzură

6 lucruri de care să țineți cont ca să vă protejați mașina de uzură

Având în vedere că nu este la îndemâna oricui să își schimbe mașina foarte des, întreținerea adecvată a mașinii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare șofer. Mai ales în condițiile în care nici vizitele prea dese la service nu sunt o bucurie pentru nimeni, protejarea mașinii de uzură pe termen mediu și lung vă va ajuta să faceți economii importante. Vedeți mai jos 6 lucruri de care să țineți cont ca să vă protejați mașina de uzura accentuată.

1. Folosiți frâna de staționare

Deși mulți șoferi se bazează doar pe cuplarea unei trepte de viteze (sau cuplarea treptei P în cazul unei transmisii automate) după oprirea motorului, frâna de staționare sau frâna de mână trebuie folosită de fiecare dată când parcați. Acest lucru este recomandat în special pentru a asigura vehiculelor dacă sunt staționate în rampă sau în pantă.

Pe lângă siguranța mașinii, veți proteja și cutia de viteze care altfel va fi supusă la o presiune suplimentară.

De asemenea, frâna de mână ar trebui folosită strict pentru asigurarea mașinii și nu pentru a crea derapaje controlate, care uzează componentele motorului.

2. Evitați ”pornirile sportive”

Una dintre practicile des întâlnite, în special la șoferii grăbiți, este trecerea din marșarier într-o viteză de mers înainte fără oprire. Indiferent de cât de grăbit sunteți, de fiecare dată când treceți din marșarier într-o viteză de mers înainte, asigurați-vă că mașina dumneavoastră s-a oprit complet înainte de a face acest lucru.

Altfel veți afecta transmisia: în cazul mașinilor cu transmisie manuală ambreiajul, placa și rulmentul de presiune se vor uza mai rapid, iar în cazul mașinilor cu transmisie automată sistemul intern al mașinii va avea de suferit.

3. Fiți atenți la sunetele mașinii dumneavoastră

Asemeni unui bebeluș care plânge atunci când îl doare ceva, mașina va scoate anumite sunete care pot indica posibile defecțiuni la motor. O regulă nescrisă spune că orice bătaie, scârțâit sau orice sunet de frecare indică o problemă. Vedeți în articolul de aici cele mai frecvente 7 sunete care indică o posibilă defecțiune la motor.

E foarte important ca de fiecare dată când apare vreun sunet neobișnuit să faceți rapid o vizită la service și astfel veți proteja mașina de uzura accentuată.

4. Rotiți anvelopele periodic

Schimbarea poziției anvelopelor este foarte importantă pentru a reduce uzura inegală a acestora, extinzând astfel durata lor de viață. Ciclul de rotație recomandat este de două ori pe an sau la fiecare 9.000 – 10.000 km parcurși.

Rotirea anvelopelor se face în general pe diagonală: roata din față dreapta se inversează cu roata din stânga spate, iar cea din față stânga cu cea din spate dreapta. Atenție și la trenul de rulare al mașinii dumneavoastră și a tipului de anvelope. În acest sens, consultați cartea tehnică a mașinii pentru a vedea informații detaliate și cum se recomandă să se facă rotirea anvelopelor.

5. Spălați mașina periodic

Poluarea, praful și noroiul pot duce la uzura accentuată a exteriorului mașinii dumneavoastră. Rugina apare în special la nivelul pragurilor datorită noroiului sau a substanțelor antiderapante împrăștiate iarna pe șosele.

Vizitați periodic o spălătorie auto sau (în cazul în care aveți posibilitatea și vă face plăcere) puteți spăla dumneavoastră mașina și nu doar că vă veți bucura de o mașină cu un aspect plăcut tot timpul, ci o veți și proteja de uzură pe termen lung.

6. Schimbați la timp uleiul de motor și filtrele

Uleiul de motor și alte consumabile precum lichidul de frână, bujiile, filtrele de aer și carburant sunt piese cheie pentru funcționarea la performanță maximă a motorului. Respectați intervalele de timp recomandate de producătorul mașinii pentru a schimba aceste componente. De asemenea, recomandarea Star Lubricants este de a programa cel puțin 2 vizite la service pe an pentru a verifica eventualele probleme înainte de a escalada în defecțiuni majore.

Puneți accent pe întreținerea mașinii dumneavoastră și veți reuși să vă bucurați mai mult timp de comfortul adus de investiția în mașina dumneavoastră. Țineți cont de sfaturile de mai sus pentru a vă proteja mașina de uzura accentuată.

De asemenea, pentru a afla ce tip de ulei Mobil 1 se potrivește motorului pe care îl dețineți, click aici și folosiți aplicația "De care lubrifiant" dezvoltată de ExxonMobil, disponibilă în România prin intermediul Star Lubricants. Veți putea alege mai ușor uleiul de motor care vă va proteja motorul.