Cum să îți pregătești mașina pentru Inspecția Tehnică Periodică?

Cum să îți pregătești mașina pentru Inspecția Tehnică Periodică?

Inspecția tehnică periodică (ITP) se realizează cu scopul de a testa capacitatea vehiculelor de a participa la trafic în condiții de siguranță. Aceasta este obligatorie și se realizează periodic, în funcție de categoria autovehiculului. În cazul autoturismelor de uz personal, ITP-ul se realizează o dată la doi ani.

Deși este un cost suplimentar adăugat întreținerii autovehiculului, inspecția tehnică periodică este utilă atât pentru siguranța personală, cât și pentru cea a celorlalți participanți la trafic. Pentru a te asigura că vei trece ”testul ITP-ului” cu bine, îți recomandăm să faci o verificare simplă asupra unor lucruri minore.

Mai jos găsești cele mai frecvente 7 motive pentru care poți pica testul de la ITP, aspecte de care să ții cont când te pregătești pentru o nouă revizie:

1. Autovehicul murdar

Atunci când te prezinți pentru ITP, asigură-te că mașina este curată. Fii atent în special la caroserie, șasiu și celelalte ansambluri și subansambluri ce urmează să fie controlate. O vizită în prealabil la o spălătorie auto e suficientă pentru a evita să îți fie refuzată acordarea avizului favorabil în urma ITP-ului.

2. Anvelope uzate

Anvelopele necorespunzătoare reprezintă cauza celor mai multe probleme care duc la picarea testului de la ITP. Examinatorul va verifica dacă acestea au mărimea corectă și dacă există desprinderi de bucăți de pe suprafața de rulare. Pentru a evita orice fel de problemă, verifică starea anvelopelor și presiunea aerului (anvelopele trebuie umflate la presiunea indicată pe acestea).

3. Becuri sau faruri arse

Nu uita să verifici toate luminile mașinii. Asigură-te că becurile nu sunt arse și nu uita de lumina de ceață și de cele de la numărul de înmatriculare.

4. Centuri de siguranță care nu funcționează

Un alt aspect care ar putea crea probleme se referă la centurile de siguranță. În acest sens, verifică toate centurile (inclusiv pe cele din spate). Asigură-te că funcționează corect:

  • atunci când sunt trase puternic, ele trebuie să opună rezistență
  • ele trebuie să emită un sunet specific când sunt introduse în cataramă.

5. Probleme la sistemul de curățare a parbrizului

Sistemul de curățare a parbrizului trebuie să funcționeze corespunzător pentru siguranța șoferului și a pasagerilor. Tocmai de aceea, cei care realizează ITP-ul sunt foarte stricți în legătură cu acest aspect. Verifică ca lamele ștergătoarelor să nu fie uzate și dacă ai suficient lichid de parbriz în recipientul de sub capotă. Pe lângă acest lucru, orice ciobitură de piatră mai mare de un deget pe parbriz pe partea șoferului poate duce la picarea inspecției, așa că remediază astfel de probleme înainte de a te prezenta în stația ITP.

6. Alte componente defecte

Pe lângă pregătirea pentru ITP, funcționarea corespunzătoare a tuturor elementelor mașinii te va ajuta să conduci în siguranță întotdeauna. Nu uita să verifici ca încuietorile, clanțele ușilor și claxonul să funcționeze. De asemenea, acordă o atenție ridicată și geamurilor și verifică ca scaunele să nu se miște.

7. Un nivel de ulei scăzut

Nici un examinator nu va sta să verifice nivelul de ulei, însă acest lucru, alături de calitatea produsului folosit, se va reflecta în performanța motorului în ceea ce privește emisia de noxe, lucru extrem de important atunci când efectuăm ITP-ul. Află de aici cum poti verifica uleiul rapid în doar 6 pași și nu vei avea probleme în privința asta la inspecția tehnică periodică.

Pe lângă lucrurile de mai sus, dacă simți că ceva nu e în regulă cu mașina în timp ce conduci, fă o vizită la un service pentru a verifica mașina și, astfel te vei asigura că trecerea ITP-ului va fi floare la ureche și vei conduce mereu în siguranță.