3 Întrebări frecvente despre uleiul pentru motoare diesel

3 Întrebări frecvente despre uleiul pentru motoare diesel

Se spune că un motor diesel se întreține mai greu ca unul pe benzină. De aceea, posesorii de mașini diesel trebuie să acorde atenție la ce produse folosesc pentru a prelungi durata de viață la performanțe maxime, însă fără costuri foarte ridicate. De exemplu, uleiul pentru diesel potrivit te ajută să conduci mașina ta pentru mai mult timp, fără vizite prea dese în service. Iar asta înseamnă economii substanțiale.

Cât de dese trebuie să fie schimburile de ulei pentru diesel? Ce fel de ulei să folosești? Sunt doar câteva întrebări pe care și le pun cei care dețin o mașină diesel. Vezi mai jos răspunsurile la cele mai frecvente 3 întrebări pe această temă. Citește-le și îți va fi mai ușor să păstrezi motorul diesel al mașinii tale într-o stare bună de funcționare pentru mai mult timp.

1. La ce interval de timp trebuie să fac un schimb de ulei diesel?

Dacă întrebi un mecanic, probabil îți va spune că după 5000 km parcurși te așteaptă în service să îți schimbe uleiul. Dacă îi pui aceeași întrebare altui mecanic te va chema în service doar după ce ai trecut de 10.000 km. Cert este că părerile sunt împărțite, însă pentru a te asigura că nu dai niciodată greș, cel mai bun răspuns îl vei primi din partea producătorului tău auto.

Totodată, este indicat să verifici nivelul de ulei o dată la 2-3 alimentări cu combustibil, pentru că astfel eviți ca piesele motorului să nu fie lubrifiate corespunzător din cauza nivelului de ulei scăzut.

Ca să îți fie foarte ușor, fă-ți un obicei “sănătos” din a ține evidența schimburilor de ulei într-un carnețel pentru a evita potențialele surprize neplăcute și nenumăratele vizite la service-ul auto. Proverbul “a preveni este mai ușor decât a trata” se aplică și în cazul întreținerii mașinii tale.

2. Cum fac un schimb de ulei la o mașină diesel?

Cea mai simplă soluție este o vizită la mecanicul tău. Dacă însă vrei să faci economie și ești îndemânatic, poți schimba uleiul chiar tu, acasă. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să pornești motorul și să îl lași să ruleze până când ajunge la temperatura lui normală de operare, astfel încât, uleiul care s-a răcit să se poată scurge cu ușurință. Ca să îți ușurezi muncă, urcă autoturismul pe o rampă și asigură-te că ai acces la valva de scurgere a băii de ulei. Apoi, urmărește pașii de mai jos:

  • Pune un recipient cu o capacitate de aproximativ 6 L sub baia de ulei
  • Deschide cu grijă valva cu ajutorul unei chei fixe (uleiul va curge cu presiune destul de mare și va fi fierbinte așa că ai grijă)
  • După ce uleiul s-a scurs, curăță valva cu o cârpă curată
  • Opțional, poți schimba și filtrul de ulei pentru a elimina particulele de metal și impuritățile care s-au depus de-a lungul timpului
  • Înfiletează valva la loc și coboară mașina de pe rampă
  • Consultă certificatul de producător pentru a fi sigur că deții uleiul diesel recomandat pentru mașina ta
  • Prin valva de umplere, care se află deasupra motorului, adaugă cantitatea de ulei diesel specificată în cartea tehnică a mașinii cu ajutorul unei pâlnii
  • După ce ai adăugat uleiul, pornește motorul mașinii și după câteva minute de funcționare verifică nivelul de ulei și dacă mai trebuie, fă completările necesare.

3. Pot folosi același tip de ulei pentru motoare diesel ca în cazul celor pe benzină?

Alegerea uleiului diesel potrivit este foarte importantă pentru a asigura performanța mașinii tale pentru mai mult timp. Doar un ulei adecvat tipului de mașină te va ajuta să reduci:

  • fricțiunea dintre părțile componente ale motorului,
  • gradul de uzură al motorului,
  • cantitatea impurităților care se depun în timp pe sistemul de rulare,
  • costurile de combustibil.

Star Lubricants îți oferă uleiuri Mobil 1 care pot fi utilizate în cazul ambelor tipuri de motor, precum Mobil 1 ESP Formula 5W-30 însă există și uleiuri exclusiv pentru diesel:

  • Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40, cel mai avansat ulei diesel sintetic care are o putere maximă de curățare și oferă protecție împotriva uzurii componentelor de motor dar și o excelentă performanță generală a motorului.
  • Mobil 1 Fuel Economy 0W-30, are proprietăți puternice de curățare, protecție la uzură și asigură o economie sporită la carburant pentru motoarele diesel. Data viitoare când cauți soluții pentru a reduce costurile cu întreținerea mașinii tale diesel, treci prin informațiile de mai sus și vei găsi idei ușor de aplicat. Folosirea uleiului diesel potrivit poate reprezenta un aliat perfect pentru a crește performanța motorului, dar și pentru a avea grijă de costurile de întreținere.

Dacă ai o mașină pe benzină, dar știi pe cineva care are diesel și vrei să îi dai o mână de ajutor, trimite-i articolul și dă-i câteva idei cum să facă economii la întreținerea mașinii. Sigur îți va fi recunoscător.