9 pași pentru întreținerea mașinilor de injecție mase plastice

9 pași pentru întreținerea mașinilor de injecție mase plastice

Fie că vă ocupați de producerea maselor plastice pentru industria grea, industria constructoare de mașini, industria ușoară, industria farmaceutică sau altele, este important să cunoașteți cele mai importante elemente de întreținere ale echipamentelor din procesul de injecție mase plastice, mai ales datorită faptului că acestea au nevoie de o întreținere atentă.

Întreținerea mașinilor de injecție mase plastice este esențială nu doar pentru creșterea durabilității acestora, dar și pentru creșterea productivității când vine vorba de tehnologia injectării maselor plastice. Așadar, inspecția mașinilor trebuie să aibă loc în mod regulat, pentru a detecta eventualele defecțiuni și pentru a putea monitoriza acțiunile de întreținere în vederea optimizării costurilor.

În acest context, este recomandat un comportament preventiv în ceea ce privește mentenanța. Plănuirea acțiunilor de întreținere preventivă poate conduce la reducerea timpilor morți, la normalizarea vitezei de operare și producție și la îmbunătățirea injectării matrițelor. Având în vedere faptul că mașinile de injecție mase plastice combină tehnologii mecanice, electrice, hidraulice și altele într-un singur echipament, o întreținere minuțioasă este crucială.

Cum puteți îmbunătăți procesul de întreținere a mașinilor de injecție mase plastice?

Vedeți mai jos o listă cu 9 aspecte care vă vor ajuta să implementați un proces eficient de întreținere a echipamentelor folosite în industria de mase plastice, în special a mașinilor de injecție, care sunt nelipsite în acest sector industrial.

  • 1. Realizați un plan de verificare zilnică în care să îi implicați pe angajați. Funcționarea butoanelor și a mecanismului trebuie să fie impecabilă. De asemenea, trebuie să fie verificat sistemul manual, automat și semi-automat, iar orice neregulă trebuie să fie semnalată și remediată în cel mai scurt timp, înainte să degenereze într-o problemă mai gravă.

  • 2. Verificați regulat nivelul uleiului din tancul hidraulic. Este recomandat să verificați tancul hidraulic în scopul detectării oricărei scurgeri din timp. În același timp, verificați dacă echipamentele sunt corect lubrifiate.

  • 3. Realizați controlul presiunii din sistemul hidraulic și luați măsuri imediate dacă aceasta este prea scăzută sau prea ridicată.

  • 4. Verificați temperatura uleiului și sistemul de răcire al mecanismului. O temperatură prea ridicată indică o posibilă avarie a echipamentului și poate conduce la modificarea anormală a presiunii și a vâscozității uleiului. Astfel echipamentul nu mai este protejat 100% și e foarte posibil să fie afectată productivitatea.

  • 5. Alegeți uleiuri industriale performante, de înaltă calitate. Calitatea lubrifianților folosiți pot influența semnificativ modul de funcționare al mașinilor de injecție mase plastice. Stabilitatea termică și oxidarea stabilă sunt doi dintre factorii care joacă cel mai important rol în determinarea calității unui tip de ulei. Atunci când uleiul folosit este de foarte bună calitate, vâscozitatea sa permite o lubrifiere ideală și scade riscul defecțiunilor și a uzurii echipamentului.

  • 6. Monitorizați schimbarea sau curățarea filtrelor de ulei în mod regulat. Schimbarea acestora o dată la trei luni este recomandată pentru funcționarea optimă a mașinilor de injecție mase plastice.

  • 7. Curățarea ventilatoarelor și a sistemelor de răcire. Recomandarea specialiștilor în acest context este verificarea temeinică și curățarea acestor sisteme cel puțin o dată la doi ani.

  • 8. Verificarea sistemului electric. Sistemul electric al mașinilor de injecție mase plastice trebuie să îi fie acordată o atenție deosebită, întrucât acesta poate cauza probleme serioase, iar eventualele defecte pot conduce la perioade îndelungate de inactivitate. De aceea, este importantă verificarea motorului, a tubului de încălzire și termocuplare și a cablurilor electrice. Acest tip de inspecție trebuie să fie efectuat măcar o dată pe an.

  • 9. Inspectarea surselor de zgomot. Zgomotul este un indicator al numeroaselor defecțiuni al mașinilor de injecție mase plastice, motiv pentru care este importantă detectarea oricărui sunet anormal și adresarea problemei persoanelor specializate. Sunetele anormale pot proveni de la piese ajustate incorect sau defecte, de la componentele hidraulice blocate, de la valve sau de la lipsa unei cantități corespunzătoare de lubrifiant în echipament.

Cele 9 idei de mai sus vă pot salva multe resurse, atât financiare, cât și de timp pentru că vă ajută să preîntâmpinați anumite probleme înainte de a agravarea acestora și să le remediați mai rapid.

Astfel, întreținerea preventivă vă poate facilita munca și poate reduce semnificativ investițiile pe care le faceți. Pentru a afla mai multe detalii despre mentenanța preventivă și proactivă, programe pe care Star Lubricants le recomandă, citiți articolul de aici ca să aflați cum puteți crește eficiența energetică a echipamentelor industriale cu ajutorul acestor procese.

Câștigă combustibil gratuit pentru un an* cu Mobil 1

În perioada 1 iulie - 31 august 2016 Star Lubricants, importator și distribuitor autorizat Mobil în România de peste 20 de ani, vă invită să participați la cel mai tare concurs al verii. Achiziția unui produs Mobil cu eticheta Star Lubricants vă poate aduce marele premiu - un card pre-plătit în valoare de 2000 de euro, care poate fi folosit la alimentarea cu carburant. Mai multe detalii despre concurs puteți afla aici.

Produsele participante la promoție sunt:

  • Mobil 1 New Life 0W-40 (1L și 4L)
  • Mobil 1 ESP Formula 5W-30 (1L și 4L)
  • Mobil 1 ESP 0W-40 (1L și 4L)
  • Mobil 1 Peak Life 5W-50 (1L și 4L)
  • Mobil 1 Advanced Fuel Economy 0W-20 (1L și 4L)
  • Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 (1L și 4L)

* Premiul constă într-un card de credit pre-plătit în valoare de 2.000€ în lei. Înscrierea în concurs este deschisă până în data de 31.08.2016