10 sfaturi utile pentru condusul economic

10 sfaturi utile pentru condusul economic

Condusul poate fi o adevărată plăcere, în special atunci când mașina dumneavoastră este impecabil întreținută, iar traficul este lejer. În caz contrar, experiența condusului se poate transforma într-un coșmar, atât pentru mașină, cât și pentru șofer.

Întreținerea precară a mașinii, lipsa atenției la intervalul dintre schimburile de ulei sau antigel, ignorarea micilor defecte și condusul haotic sunt doar câteva dintre lucrurile care pot determina calitatea experienței dumneavoastră pe traseele pe care le parcurgeți zilnic.

Mai mult decât atât, un stil de condus agresiv și o atenție scăzută la detalii sunt factori care contribuie la creșterea consumului de carburant. De cele mai multe ori, această creștere este nejustificată și poate fi evitată cu ușurință prin simpla însușire a unor practici de conducere economică.

Vedeți mai jos 10 trucuri care vă învață să conduceți economic, indiferent că aveți un motor pe benzină sau unul diesel, pe motorină:

1. Acordați atenție sporită intervalului dintre verificările periodice

Întregul mecanism al automobilului trebuie să funcționeze impecabil pentru a conduce în siguranță și pentru a vă asigura că nu consumați mai mult carburant decât este nevoie.

Spre exemplu, atunci când sistemul de încălzire sau de răcire funcționează incorect, veți consuma mult mai mult combustibil. De asemenea, atunci când frânele nu funcționează cum ar trebui, efortul dumneavoastră și al mașinii va crește considerabil, iar consumul va crește și el.

Faceți-vă un obicei din a face vizite periodice la service pentru întreținere și revizii.

2. Efectuați schimbul de ulei la timp

În caz contrar, riscați ca vâscozitatea uleiului să scadă foarte mult, iar motorul și întreg mecanismul se vor uza mult mai repede. Atunci când motorul nu funcționează corect și nu este lubrifiat suficient, acesta va consuma mult mai mult combustibil.

Consultați cartea tehnică a mașinii înainte de a face schimbul de ulei și achiziționați un tip de ulei care să fie îndeplinească toate cerințele acesteia. Și atenție, un ulei de motor mai ieftin nu înseamnă neapărat economie de combustibil.

3. Verificați presiunea din anvelope

Acest obicei vă poate ajuta să economisiți bani atunci când vine vorba despre consumul de carburant. Trebuie să luați în considerare faptul că atunci când cauciucurile mașinii nu au suficientă presiune, rezistența de rulare crește, iar motorul are nevoie de mai mult combustibil.

4. Eliminați greutatea inutilă din automobil

Atunci când greutatea este mai mare, motorul va consuma mai mult combustibil. Asigurați-vă că portbagajul nu este plin de unelte inutile sau de bagaje care pot fi lăsate acasă. De asemenea, puteți înlătura portbagajul extern atunci când nu aveți nevoie de el.

5. Planificați-vă traseul din timp

O cantitate însemnată de combustibil este consumată în mod haotic de către șoferii care se rătăcesc în timpul condusului. Planificați-vă traiectoria înainte de a porni la drum și folosiți un sistem GPS dacă vreți să economisiți combustibil. Astfel, veți găsi întotdeauna drumul cel mai scurt spre destinația dumneavoastră.

6. Frânați treptat

Atunci când frânați brusc, mașina arde o cantitate mult mai mare de carburant decât atunci când încetiniți treptat. Un stil de condus calm și preventiv vă va ajuta să economisiți combustibil și, în același timp să ajungeți în siguranță la destinație.

7. Schimbați vitezele mai repede

Pentru un consum optim de combustibil este recomandată schimbarea vitezelor între 2000 și 2500 de rotații. Așadar, nu este necesar să turați motorul foarte tare pentru a intra într-o viteză superioară. Schimbul mai rapid vă va ajuta să economisiți mai mult decât realizați.

8. Reduceți utilizarea aerului condiționat

Deși în zilele toride de vară este aproape imposibil să conduceți confortabil din cauza temperaturilor ridicate, există momente în care nu aveți nevoie de aer condiționat. Atunci când este posibil, opriți sistemul de răcire, atât pentru a vă proteja împotriva afecțiunilor de sănătate, cât și pentru a economisi banii de combustibil.

9. Fiți atent la viteza cu care conduceți

Deși am fost învățați că vitezele superioare favorizează scăderea consumului de combustibil, acest lucru nu este valabil și la viteze foarte mari. Cu cât accelerați mai mult, cu atât motorul va arde mai mult, motiv pentru care este recomandat să rămâneți între limitele legale de viteză.

10. Folosiți lubrifianți cu potențial de economisire a combustibilului

Piața pune la dispoziție o varietate largă de lubrifianți care vă pot ajuta să vă protejați motorul mașinii. Atunci când alegeți lubrifiantul pe care îl veți folosi este bine să rămâneți fidel unui produs de calitate, dar și să luați în considerare tehnologiile noi care vă pot ajuta să economisiți combustibil și care vă pot proteja automobilul.

Dacă doriți să economisiți cât mai mult carburant atunci când circulați cu mașina, este important să aveți în vedere cele 10 reguli de mai sus.

În plus, pentru mai multe idei ca să scădeți consumul de carburant, click aici să vedeți cum au reușit 2 din 3 consumatori să facă economie de combustibil folosind uleiurile Mobil 1.