Top 5 sfaturi pentru gestionarea riscului de accidente într-o flotă de vehicule comerciale

Top 5 sfaturi pentru gestionarea riscului de accidente într-o flotă de vehicule comerciale

În calitate de proprietar al unei flote de vehicule comerciale, gestionarea eficientă a acesteia poate fi o adevărată bătaie de cap. Mai ales din perspectiva faptului că riscul accidentelor auto este mai ridicat pentru că autovehiculele rulează zilnic kilometri întregi.

Pe lângă costurile asociate reparațiilor necesare după un accident, se adaugă și responsabilitatea față de siguranța angajaților dumneavoastră, care sunt până la urmă cea mai importantă resursă pe care o aveți.

Indiferent ce model de vehicul aveți în componența flotei (Volvo, MAN, Mercedes-Benz, Scania, etc.), pentru a gestiona riscurile accidentelor, a menține costurile de reparații ale companiei sub control și pentru a reduce timpii morți necesari reparației vehiculelor, vedeți mai jos 5 sfaturi utile pe care le puteți aplica și dumneavoastră.

1. Stabiliți proceduri clare

Accidentele sunt inevitabile oricât de sigură considerați că este flota dumneavoastră. Aceasta este din păcate realitatea crudă a acestui domeniu; accidentele nu sunt lucruri care pot fi eliminate, însă pot fi gestionate cu succes. În acest sens, asigurați-vă că sunteți pregătit pentru situații în care angajații dumneavoastră sunt implicați în accidente cu vehiculele ce fac parte din flota dumneavoastră.

Cea mai bună soluție este să stabiliți o procedură clară post-accident. În principal, pașii ce trebuie urmați într-o astfel de procedură sunt:

  • Raportare
  • Înregistrare
  • Investigare
  • Evaluare

O procedură bine pusă la punct vă poate ajuta să gestionați mai ușor situația, astfel încât să identificați rapid cauza și să scădeți riscul de accidente în viitor.

Atenție: actualizați constant aceste proceduri pentru a vă asigura că acestea se pliază pe nevoile și trendurile actuale.

2. Creați o imagine de ansamblu clară

Un bun manager știe că una dintre cele mai bune modalități de a găsi soluții este să facă un pas în spate și să privească imaginea de ansamblu. În cazul unor accidente, verificarea și analiza tuturor datelor poate aduce un real beneficiu pentru dumneavoastră.

Creați și mențineți un program care să înregistreze evenimentele rutiere și comportamentul conducătorilor auto. Astfel, puteți identifica acele aspecte care au un risc ridicat de accidente, care sunt cauzele frecvente și astfel puteți lua măsuri pentru a le remedia cât mai rapid.

3. Organizați frecvent training-uri pentru angajați

Trainingurile pentru angajați aduc cu sine beneficii importante pentru întreaga companie. Printre acestea se numără:

  • crearea unei forțe de muncă mai conștientă de riscuri
  • costuri mai mici cu reparații și facturi de asigurare
  • dezvoltarea unor scheme eficiente de gestionare a accidentelor

Pe lângă cursurile de conducere defensivă, este recomandat să introduceți și cursuri post-accident. Fiecare dintre aceste măsuri preventive vă vor ajuta să sprijiniți politicile dumneavoastră de gestionare a flotei de vehicule comerciale.

4. Efectuați evaluări periodice ale angajaților

Tot în ceea ce privește angajații dumneavoastră, o evaluare la perioade de aproximativ 6 luni vă poate ajuta să vă asigurați că angajații care operează vehiculele din flota dumneavoastră sunt apți din toate punctele de vedere (medical, psihologic). De asemenea, amintiți-le periodic care este politica companiei privind siguranța la volan.

5. Implementați acțiuni de motivare a angajaților

Un alt sfat pentru a implementa un program de gestionare a riscurilor de accidente este crearea de proiecte de recunoaștere a calităților șoferilor. Acordarea de distincții precum "Cel mai bun șofer al lunii" îi poate motiva pe angajați să aibă un comportament proactiv de evitare a riscurilor și îi va încuraja să fie mai prudenți atunci când conduc, aspect care se traduce ulterior în scăderea riscului de accidente.

Având în vedere că riscul de accidente în cazul flotei de vehicule comerciale rămâne un aspect care nu trebuie neglijat dacă doriți o flotă performantă, cele 5 sfaturi de mai sus vă vor ajuta să gestionați eficient acest aspect. În plus, vedeți aici încă 5 idei care să vă ajute să țineți costurile sub control, astfel încât întreținerea flotei să nu afecteze profitul dumneavoastră.