3 lucruri de care să țineți cont când alegeți unsori pentru echipamente industriale

3 lucruri de care să țineți cont când alegeți unsori pentru echipamente industriale

Unsorile industriale reprezintă un punct cheie pentru buna funcționare a echipamentelor industriale. Pe lângă faptul că lubrifiază mecanismele astfel încât acestea să funcționeze la performanțe maxime, unsorile industriale Mobil funcționează și ca o barieră împotriva contaminării.

Dacă în trecut unsorile simple puteau fi folosite pentru majoritatea aplicațiilor, odată cu dezvoltarea acestui domeniu, au apărut și unsori specifice pentru diferite tipuri de echipamente.

Varietatea unsorilor poate face dificilă alegerea unsorii potrivite, mai ales în condițiile în care tot mai multe unsori îndeplinesc cerințele producătorilor de echipamente. De exemplu, unsorile pentru motoare electrice din seria Mobil Polyrex EM sunt potrivite pentru rulmenții din aplicații industriale diverse, de la motoare electrice de mici și mari dimensiuni, până la ventilatoare.

Pe lângă tipul de echipament și condițiile în care funcționează, alegerea unsorilor ar trebui să se facă și în funcție de 3 componente ale acestora: uleiul de bază, aditivii și agentul de îngroșare. Vedeți mai jos cum să alegeți unsoarea potrivită în funcție de cele 3 componente.

1. Uleiul de bază

În principiu, o unsoare industrială are în componență între 80 și 97% ulei de bază. În ceea ce privește uleiul de bază, ar trebui să fiți atent la 2 aspecte:

  • Vâscozitatea uleiului: este una dintre cele mai importante proprietăți ale oricărui lubrifiant, însă este adesea trecută cu vederea când vine vorba de unsoare. Așadar, asigurați-vă că alegeți unsoarea cu vâscozitatea recomandată pentru tipul de echipament și pentru condițiile în care funcționează. De obicei, o unsoare de uz general are o vâscozitate de ISO VG 150 sau 220.
  • Tipul uleiului: ar trebui ales în funcție de condițiile în care echipamentul funcționează, cum ar fi temperaturi ridicate vs. scăzute. De exemplu, în timp ce uleiurile sintetice sunt recomandate a fi folosite pentru o gamă mai largă de temperaturi și condiții, uleiurile de bază minerale sunt recomandate în cazul în care temperatura de funcționare este constantă.

2. Aditivii folosiți în cadrul unsorilor pentru echipamente industriale

Rolul aditivilor într-o unsoare este de a aduce un plus de beneficii pe lângă uleiul de bază, ajutând astfel la îmbunătățirea caracteristicilor precum protecția antispumare, prevenirea ruginii etc.

Cei mai folosiți aditivi folosiți sunt:

  • Antioxidanți
  • Agenți antispumare
  • Aditivi antiuzură
  • Inhibitori de rugină și/ sau coroziune
  • Agenți de dezemulsionare
  • Amelioratori

Astfel, unsorile ar trebui alese în funcție de tipul de aditivi folosiți pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărei aplicații în parte.

3. Agentul de îngroșare

Agentul de îngroșare este componenta care conferă consistență unsorii și care ”leagă” toate componentele într-un tot unitar. Un agent de îngroșare bun va fi compatibil cu recomandările producătorului de echipamente și va fi capabil să reziste la condițiile extreme în care echipamentul funcționează.

Există mai multe tipuri de agenți de îngroșare, însă cei mai frecvent folosiți sunt:

  • săpunurile metalice (litiu)
  • săpunurile complexe (litiu complex, aluminiu complex etc.)
  • solide organice şi anorganice (bentonită, poliuree etc.)

Fiecare tip de agent de îngroșare are proprietățile specifice și este recomandat pentru anumite aplicații. În acest sens, respectați întotdeauna recomandările producătorului echipamentului privind agentul de îngroșare potrivit pentru aplicația dumneavoastră.

Varietatea foarte mare de echipamente folosite în diferite sectoare industriale poate face dificilă alegerea unsorii, însă dacă vă ghidați după cele 3 componente de mai sus vă veți asigura că faceți întotdeauna alegerea potrivită.

De asemenea, agenții Star Lubricants vă stau la dispoziție și vă pot recomanda unsoarea Mobil care să vă ajute să creșteți performanța echipamentului industrial folosit. Dați click pe imaginea de mai jos pentru a obține o ofertă personalizată pentru unsorile Mobil potrivite pentru echipamentele industriale pe care le dețineți.