Ulei sau unsoare industrială? Cum alegeți produsul potrivit pentru echipamentul dumneavoastră

Ulei sau unsoare industrială? Cum alegeți produsul potrivit pentru echipamentul dumneavoastră

Orice echipament industrial va funcționa la capacitate maximă doar în condițiile în care este lubrifiat corespunzător. Alegerea lubrifiantului industrial potrivit în funcție de nevoile fiecărui echipament este primul pas pentru a atinge performanțe ridicate.

De obicei, fiecare echipament vine cu o recomandare din partea producătorului. La aceasta se adaugă condiții de mediu, viteză, uzură și temperatură.

Cea mai importantă decizie rămâne alegerea între folosirea unui ulei industrial sau a unei unsori. Vedeți mai jos care sunt câteva aspecte de care să țineți cont când alegeți între un ulei și o unsoare pentru lubrifierea echipamentelor din sectorul industrial.

Când să folosiți uleiul industrial?

În general, în echipamentele care operează în mod constant la temperaturi ridicate, folosirea uleiului este de preferat pentru că acest element ajută la instalarea unui sistem de circulație care contribuie la răcirea echipamentului.

În plus, uleiul se poate dovedi ca fiind superior unsorii, în special în cazul aplicațiilor care sunt lubrifiate prin intermediul unui sistem ce are la bază aprovizionarea centralizată cu ulei.

Majoritatea lagărelor industriale folosesc sisteme de lubrifiere de circulație, care reutilizează uleiul pentru o durată mai mare de timp. Cea mai mare problemă a acestui tip de echipamente este umiditatea, aspect care favorizează contaminarea uleiului. În acest sens, uleiul pe care îl alegeți trebuie să:

  • Fie stabil chimic pentru a rezista la formarea depozitelor și la oxidare
  • Protejeze împotriva ruginii și a coroziunii
  • Își păstreze controlul vâscozității în aplicații în care este frecvent fenomenul de diluare
  • Reziste la fenomenul de spumare

Când să folosiți o unsoare industrială?

Unsorile sunt recomandate, în general, în echipamentele care funcționează la viteze moderate și în cadrul cărora temperaturile nu sunt foarte ridicate. De exemplu:

  • Transportoare
  • Turbinele eoliene, în cazul în care o rezervă de ulei centralizat ar fi dificil de a gestionat
  • Aplicații unde aderența reprezintă un factor important pentru productivitate și siguranță

De asemenea, unsorile industriale pot oferi protecție împotriva noxelor, deci acestea sunt recomandate în echipamentele care necesită o protecție suplimentară față de murdărie sau fum. În plus, folosirea unsorilor industriale este indicată în echipamentele care necesită un ciclu mare de funcționare fără activitate de întreținere.

Asemenea uleiurilor, unsorile industriale trebuie să îndeplinească anumite caracteristici pentru a vă asigura că echipamentele lubrifiate sunt protejate în totalitate. Așadar, alegeți întotdeauna unsori care:

  • Au o vâscozitate care să permită formarea unei pelicule de protecție, dar care să nu afecteze viteza de frecare a componentelor echipamentului
  • Își păstrează proprietățile chiar și la temperaturi extreme

Indiferent că alegeți o unsore sau un ulei industrial, lubrifierea corespunzătoare a echipamentelor folosite în orice sector industrial vă va ajuta să maximizați productivitatea prin extinderea duratei de viață a echipamentelor dumneavoastră.

Pentru a cere o ofertă personalizată pentru lubrifianți industriali adaptați echipamentelor pe care le dețineți, dați click pe imaginea de mai jos. Un agent Star Lubricants vă va ajuta să faceți alegerea potrivită.