Cum să preveniți fenomenul de spumare a uleiului în echipamentele industriale?

Cum să preveniți fenomenul de spumare a uleiului în echipamentele industriale?

Fenomenul de spumare reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care vă puteți confrunta când folosiți lubrifiantii industriali. Fenomenul apare în momentul în care în ulei se acumulează cantități mari de aer sub forma unor bule.

O anumită cantitate de spumă se formează întotdeauna în sistemelor de circulație a turbinelor, dar folosind un lubrifiant sintetic de ultimă generație, spuma se va sparge ușor și nu va dăuna echipamentului.

Când însă se acumulează spumă în exces în orice parte a sistemului se ajunge la probleme precum îngreunarea circulației uleiului în cadrul echipamentului, ceea ce poate duce la:

  • supraîncălzire
  • scurtcircuite
  • accelerarea uzurii componentelor

De asemenea, fenomenul de spumare poate reprezenta și un risc pentru siguranță în momentul în care spuma se varsă pe podea. Mai mult, cantitatea mare de aer transportată de spumă va degrada uleiul mai rapid din cauza fenomenului accentuat de oxidare.

Deși fenomenul de spumare poate apărea în cadrul oricărui echipament, problema este mai răspândită în cazul aplicațiilor ce funcționează în condiții severe. De exemplu, în cazul turbinelor eoliene, viteza ridicată a mecanismelor poate antrena o cantitate mare de aer în ulei, aer care favorizează formarea spumei.

Cauzele frecvente ale fenomenului de spumare în echipamentele industriale

În cazul în care observați că fenomenul de spumare este foarte accentuat, în primul rând trebuie să determinați cauza acestuia. Printre cele mai comune cauze care duc la formarea spumei sunt:

  • Contaminarea uleiului – indiferent dacă se produce din cauza apei sau a diferitelor particule solide (murdărie, pilitură de pe echipamente etc.), contaminarea va favoriza formarea spumei în exces și la o performanță scăzută a uleiului. Asigurați-vă că uleiul industrial folosit este schimbat la timp și este păstrat întotdeauna curat.
  • Probleme tehnice – aerarea excesivă a lubrifiantului din cauza unor defecțiuni ale echipamentului folosit favorizează crearea spumei. Verificați periodic ca fiecare componentă a echipamentului să funcționeze corespunzător.
  • Amestecarea lubrifiantului – componentele din formulele lubrifianților pot interacționa între ele rezultând reacții dăunătoare echipamentelor. Așadar, este recomandat să folosiți același tip de lubrifiant industrial de fiecare dată.

Noi formule de lubrifianți industriali cu proprietăți antispumare

Dacă acum 50 de ani, uleiurile minerale erau folosite aproape exclusiv pentru a crește performanța echipamentelor industriale, în prezent au fost dezvoltate formule de lubrifianți sintetici care au în componență aditivi cu proprietăți antispumare excelente. Astfel, uleiul va rezista mai bine și spumarea va fi mai redusă indiferent de condițiile de funcționare.

De exemplu, lubrifianții Mobil DTE Seria 700 disponibili în România prin intermediul Star Lubricants au proprietăți antispumare ridicate. Pe lângă acest lucru, lubrifianții:

  • oferă protecție antiuzură și antifrecare sporită
  • sunt mai rezistenți la fenomenul de oxidare
  • contribuie la creșterea productivității turbinelor pe gaz

Întreținerea echipamentelor industriale este și va continua să fie una dintre cele mai mari provocări pentru proprietari. Astfel, specialiștii urmăresc să dezvolte continuu uleiuri industriale sintetice tot mai performante care să răspundă cu succes la această provocare.

Pentru a afla ce tip de ulei se potrivește echipamentului dumneavoastră, contactați un agent Star Lubricants care vă va oferi consultanță personalizată și vă va ajuta să alegeți produsul potrivit pentru a crește productivitatea echipamentelor industriale pe care le dețineți.