7 sunete care indică o posibilă defecțiune la motor

7 sunete care indică o posibilă defecțiune la motor

Motoarele vehiculelor se defectează frecvent din cauza uzurii acestora și a condițiilor de condus. Totuși, o mare parte dintre mașini ajung în service destul de târziu, iar remedierea defecțiunii durează mai mult și necesită mai mulți bani. Nu trebuie să fii un specialist în mentenanța motorului pentru a identifica problemele acestuia de îndată ce ele apar.

De cele mai multe ori, dacă știi să identifici anumite zgomote neobișnuite pe care mașina ta le scoate, vei putea descrie mai ușor unui mecanic eventuala problemă, iar acesta o va remedia mai repede. Află mai jos care sunt cele mai frecvente 7 sunete care indică o posibilă defecțiune la motor:

1. Bubuituri puternice

În cazul în care auzi în timp ce conduci astfel de sunete venind dinspre motor, cel mai probabil rulmenții sunt uzați sau există probleme la cutia automată. Asigură-te că îi spui mecanicului tău ce sunete se aud pentru ca acesta să identifice problema mai ușor și să o remedieze rapid.

2. Pocnituri

Astfel dezgomote indică faptul că folosești un combustibil de calitate prea slabă pentru puterea motorului. O soluție simplă este înlocuirea acestuia cu unul ce are o cifră octanică mai mare. Dacă sunetele nu dispar, este indicat să faci cât mai curând o vizită la service.

3. Zgomot de frecare

Este unul dintre cele mai frecvente sunete care poate indica o defecțiune la motor. În cazul în care auzi un sunet asemănător unui fluierat atunci când apeși pedala de frână, cu siguranță este timpul să schimbi plăcuțele de frână pentru că acestea sunt uzate.

4. Scârțâit

Acest sunet indică probleme la curelele de transmisie sau la cele ale compresorului aerului condiționat. Mai mult, acest zgomot poate fi și un semn că ventilatorul este slăbit. De îndată ce un zgomot de acest fel apare frecvent, este timpul să ceri mecanicului tău să verifice componentele enumerate mai sus.

5. Bufnituri

Prezența unor astfel de sunete în special la pornirea mașinii, verifică țeava de eșapament pentru că sunt șanse mari ca aceasta să prezinte fisuri. Dacă nu vezi nimic cu ochiul liber, dar zgomotul persistă, o vizită la service este totuși necesară pentru a verifica care poate fi cauza bufniturilor.

6. Huruit

Un sunet asemănător unui butoi care se rostogolește indică o problemă la rulmenți. Aceștia sunt prea uzați și trebuie schimbați imediat. Nu aștepta prea mult până faci o vizită la service pentru că riști să ți se defecteze și alte componente din cauză că rulmenții nu își mai fac treaba 100%.

7. Ticăit

Un ticăit care crește ca frecvență odată ce motorul este turat, indică faptul că anumite componente ale motorului nu sunt lubrifiate corespunzător. În acest sens, cauza principală este fie nivelul mai scăzut de ulei, fie faptul că nu a mai fost schimbat de mult timp.

Data viitoare când auzi un sunet ciudat în timp ce conduci, treci prin lista de mai sus și vei putea descrie mai ușor unui mecanic eventuala defecțiune la motor, iar acesta o va putea remedia mai repede și mai ieftin.