Cum să crești siguranța în timpul conducerii pe timp de ploaie?

Cum să crești siguranța în timpul conducerii pe timp de ploaie?

Conform datelor pe ultimii ani furnizate de Inspectoratul General de Poliție, viteza neadaptată condițiilor meteo este una dintre principalele cauze ale accidentelor ce au loc pe șoselele din România. Vizibilitatea redusă, nivelul mai scăzut de aderență și șansa de a lovi bălți adânci sunt doar câteva dintre problemele pe care le poți întâlni în cazul conducerii pe timp de ploaie. Tehnologia tot mai avansată vine în sprijinul conducătorilor auto cu ștergătoare de parbriz mai eficiente, dezaburitoare de parbriz performante și anvelope cu capacitate îmbunătățită de aderență în condiții umede de condus. Cu toate acestea, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a crește siguranța în timpul conducerii pe timp de ploaie:

Fii atent și îmbunătățește-ți vizibilitatea

Asigură-te că ștergătoarele de parbriz și sistemul de dezaburire funcționează corespunzător pentru că, în timpul conducerii pe timp de ploaie, cele două elemente sunt aliați de nădejde ce te ajută să treci peste problema vizibilității reduse. De asemenea, în cazul în care vizibilitatea este foarte mică și nu te simți stăpân pe situație, trage pe dreapta, pornește luminile de avarie și așteaptă puțin până ploaia se oprește.

Asigură-te că ești văzut în trafic

Pentru a evita un accident, de fiecare dată când plouă, nu uita să pornești farurile de întâlnire, chiar și pe timpul zilei. Această acțiune simplă va permite altor șoferi să observe mai ușor mașina ta. Mai mult, în cazul în care plouă torențial și se circulă în coloană, este indicat chiar să pornești luminile de avarie pentru a-ți semnaliza prezența și celorlalți participanți la trafic.

Folosește anvelope potrivite

Siguranța rutieră este foarte importantă, iar aderența la sol este unul dintre elementele principale și de neînlocuit. Alegerea corectă a anvelopei poate face diferența dintre o deplasare confortabilă sau un accident nedorit. La fel cum în raliuri alegerea inspirată a anvelopelor te poate urca pe podium, așa și în traficul de zi cu zi trebuie să echipăm corect mașina. Pe timp de ploaie, o anvelopă uzată, de exemplu, nu poate evacua apa suficient de rapid, ceea ce se traduce prin lipsa de aderență. Sfatul meu este de a echipa mașina corespunzător pentru condițiile exterioare pentru a avea parte de deplasări lipsite de incidente”, Alex Filip (pilot al echipei BCR Leasing Rally Team, susținut în Campionatul Național de Raliu 2013 de Star Lubricants și Mobil 1).

Condu prudent

Prudența ar trebui să fie factorul esențial care ghidează șoferii în orice condiții de condus și cu atât mai mult pe vreme ploioasă. Problemele ce se ivesc din cauza vremii nefavorabile pot fi evitate mai ușor dacă reduci viteza din timp. De asemenea, evită să faci orice fel de mișcare bruscă și asigură-te de două ori înainte de a vira sau de a schimba banda de mers.

Atenție la condusul în zone inundate

Nu condu niciodată prin apă adâncă sau pe un drum inundat pentru că riști să intre apă la motor și să se oprească. Dacă ai dubii privind adâncimea apei, cel mai bine este să eviți zona respectivă. Mai bine faci un ocol decât să rămâi blocat într-o zonă inundată.

Evită orice element de distragere a atenției

Conducerea pe timp de ploaie implică o atenție mai ridicată decât în cazul condițiilor normale de condus. În acest sens, dacă este nevoie evită folosirea telefonului mobil și a radioului pentru a te concentra 100% la condus.

Cel mai important element în timpul conducerii pe timp de ploaie rămâne puterea de concentrare. Când vizibilitatea este extrem de scăzută și drumurile devin inundate, doar tu poți decide în ce măsură poți continua drumul sau e necesar să tragi pe dreapta. Desigur că a doua opțiune te va face să ajungi mai târziu la destinație, însă cele câteva minute pierdute nu valorează atât de mult precum siguranța ta.