Cele mai frecvente 5 întrebări despre uleiul pentru cutia de viteze

Cele mai frecvente 5 întrebări despre uleiul pentru cutia de viteze

Uleiul pentru cutia de viteze dă naștere mai multor întrebări atunci când vorbim despre întreținerea mașinii: trebuie schimbat? Dacă da, când? Găsești mai jos răspunsul la 5 întrebări frecvente privind acest subiect. Treci prin ele și data viitoare nu vei mai avea nedumeriri privind uleiul din cutia de viteze și vei putea porni la drum fără grija că sistemul de transmisie nu va funcționa la capacitate maximă.

1. De ce trebuie să schimbi uleiul din cutia de viteze?

Contaminarea cu pilitură de fier, cu așchii sărite de pe pinioane sau alte mecanisme se face inevitabil pentru orice ulei din cutia de viteze și atunci este indicat să fie schimbat, pentru a-și păstra proprietățile inițiale.

2. Când trebuie să schimbi uleiul de transmisie?

Chiar dacă acesta se schimbă mai rar decât uleiul de motor, operațiunea se recomandă a se face în funcție de tipul de utilizare a mașinii: utilizare intensă (specifică mașinilor de distribuție, de transport pasageri etc.) și normală (specifică autoturismelor personale).

Un alt criteriu în funcție de care se decide intervalul de schimb pentru uleiul din cutia de viteze este tipul de transmisie: automată sau manuală; în cazul cutiilor de viteze automate uleiul se schimbă mai des decât în cazul celor manuale.

Pentru a te asigura că schimbi uleiul din cutia de viteze la intervalul potrivit, consultă fișa tehnică a mașinii. Acolo vei găsi toate indicațiile și recomandările pentru întreținerea corespunzătoare a tuturor componentelor mașinii. De exemplu, producătorul Volkswagen recomandă schimbarea uleiului din cutia de viteze o dată la 2 ani.

3. Cum se verifică nivelul uleiului din cutia de viteze?

Pentru a verifica dacă ai suficient ulei de transmisie, trebuie să desfaci bușonul din partea superioară iar nivelul de ulei trebuie să fie până la gaura în care se înșurubează respectivul bușon sau foarte aproape de aceasta (1-3 mm). Tot în cadrul acestui pas poți verifica și culoarea uleiului pentru cutia de viteze. Dacă uleiul este maroniu închis, atunci este foarte posibil să fie nevoie să îl schimbi, pentru că această culoare este o caracteristică a unui ulei pentru cutie de viteze uzat. Întreabă-ți mecanicul și decideți împreună dacă e timpul să schimbi uleiul.

4. Cât ulei am nevoie pentru un schimb complet?

În cutia de viteze încap aproximativ 2 – 2.5 litri de ulei. Dacă ai folosit cantitatea aceasta și observi că nivelul de ulei nu a atins partea superioară a cutiei de viteze, e posibil să existe anumite scurgeri de ulei. În acest caz, este recomandată o vizită de urgență la un service auto. De asemenea, nu uita să golești complet uleiul uzat înainte să îl pui pe cel nou și să îl reciclezi corespunzător.

5. Ce tip de ulei de transmisie să folosești?

Pentru a te asigura că transmisia mașinii tale va funcționa corespunzător, Star Lubricants recomandă să respecți indicațiile specifice uleiului pentru cutie de viteze din partea producătorului mașinii, așa cum apar ele în cartea tehnică. Star Lubricants distribuie uleiuri Mobil pentru cutiile de viteze care întrunesc cele mai noi recomandări și specificații ale producătorilor de mașini și care te ajută să:

  • protejezi componentele din sistemul de transmisie pentru mai mult timp
  • schimbi fără probleme treptele de viteză indiferent de temperatura de afară

Dacă deții o mașină și ai nevoie de informații precum ce tip de ulei Mobil se potrivește pentru cutia de viteze, dă click pe imaginea de mai jos și trimite un mesaj agenților Star Lubricants pregătiți să te ajute să faci alegerea potrivită în funcție de mașina pe care o conduci.